Beogradska Parada ponosa 15. septembra


Beogradska “Nedelja ponosa” trajaće od 9. do 15. septembra i završiće se šetnjom i paradom pod sloganom “Ne odričem se”, najavili su organizatori. Predstavnik beogradskog Prajda Marko Mihailović najavio je na konferenciji za novinare da će šetnja 15. septembra krenuti u 17 sati sa Slavije, a završiće se koncertom u parku Manjež.

Maršruta ovogodišnje parade ići će ulicom Kralja Milana, preko Trga Nikole Pašića, a povorka će proći pored gradske i republičke Skupštine, pa ulicom Kneza Miloša do zgrade Vlade izavršiće se u parku Manjež.

Prema rečima Mihajlovića, organizatori Prajda ne uručuju pojedinačne pozive zvaničnicima, ali očekuju da će se na paradi pojavitio premijerka Ana Brnabić, kao i ministri koji se bave pravima LGBT populacije.

ČITAJTE:  Tabloidi napadaju udruženje "Da se zna" zbog navodne prodaje narkotika

U okviru “Nedelje ponosa” koja će prethoditi Prajdu biće organizovano oko 60 događaja, a jedan od najvažnijih, prema mišljenju organizatora, je izložba “Balkan prajd”, koja će 9. septembra biti otvorena u Kulturnom centru “Grad”. Izložba će predstaviti kolekciju forografija sa prajdova održanih u gradovima balkanskh zemalja.

Gordana Perunović Fijat, jedna od majki koje su u okviru kampanje “Ne odričem se” javno podržale svoju decu koja su deo LGBT populacije, istakla je da je Prajd važan događaj za slavljenje različitosti.

“Pozivam sve roditelje LGBT osoba, rodbinu, priajtelje i školske drugove da zajedno slavimo različitost i da svi budemo srećni, ili barem malo manje nesrećni”, kazala je Fijat.

Predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava Ivan Đurić ističe da ovogodišnji slogan “Ne odričem se” ima ličnu, ali i političku notu i poruku.

ČITAJTE:  Dragan Marković: Podneću zahtev da Srbija više ne učestvuje na Evroviziji

“Ne odričemo se ljudi, ali ni vrednosti. Ne odričemo se slobode, ne odričemo se prava, ne odričemo se jednskosti. Odričemo se homofobije i straha u kojem nas teraju da živimo”, kazao je Đurić.

Predstavnica organizacije “Da se zna” Dragoslava Barzut podsetila je da je 2018. istakla važnost državne Strategije za borbu proti diskriminacije i istakla značaj donošenja krovnih zakona koji treba da poprave položaj LGBT zajednice. Kao ključne istakla je donošenje zakona o registrovanju istopolnih zajednica i zakona o rodnom identitetu, a očekuje od nadležnh ministarsatava da konačno pokrenu to pitanje.

Na današnjoj konferenciji za novinare u Skupštini Beograda saopšteno je i da je Beograd jedan od pet kandidata za Europrajd 2022. godine. To je godišnji događaj koji se održava u nekom od evropskih gradova, a Beograd bi kao domaćin dobio priznanje za dugogodišnju borbu i promociju prava LGBT zajednice, uprkos nasilju sa kojim su se decenijama suočavale.

ČITAJTE:  'Da se zna' protiv štrajka glađu koji je pokrenuo njihov nekadašnji štićenik

Izvor: N1


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

  1. Do sada je izgovor za izbegavanje donosenja zakona o istopolnim partnerstvima bio da politicki vrh vladajuce koalicije ne zeli da otvara nova pitanja, narocito zbog pregovora sa Kosovom. Posto niko trenutno ne pregovara, mogli bi sada obratiti paznju i na gradjane u ostalim delovima Srbije. Crna Gora je vec napisala zakon, lepo ga treba prekopirati i usvojiti. To se moze uraditi za jedan dan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.