Premijer Grčke i 175 poslanika isključeni iz crkve zbog zakona


Grčka pravoslavna crkva pozvala je na ekskomunikaciju premijera Grčke Kirijakosa Micotakisa i 175 poslanika koji su glasali za nedavno usvojeni zakon kojim se legalizuju istopolni brakovi.

Naša pravoslavna crkva je pod opsadom. Treba napraviti revoluciju protiv svih onih koji razvodnjavaju zakon Božiji. Protagonisti ovog moralnog zločina, premijer Grčke i 175 poslanika u grčkom parlamentu, treba da budu ekskomunicirani”, navodi se u otvorenom pismu episkopa Ambrosija, prenosi “Gardijan”.

Crkva je optužila poslanike da su počinili “najdublju duhovnu i moralnu grešku” kada su podržali zakon usvojen 15. februara, a biskupija na Krfu objavila je da dvojica poslanika sa ostrva, koji su podržali zakon, ne mogu sebe da smatraju članovima crkve i zabranila im je učešće u verskim obredima.

ČITAJTE:  Ruskinje kažnjene zbog ljubljenja u videu

“Tražimo od njih da se pokaju, u suprotnom automatski će biti isključeni iz hrišćanskog obreda pričešća i drugih crkvenih obreda”, navela je episkopija.

Grčka je postala prva pravoslavna hrišćanska nacija na svetu koja je usvojila zakon koji dozvoljava istopolne brakove, a sam zakon podržao je i premijer Grčke Kirijakos Micotakis.

Sporni zakon podrazumeva i priznavanje roditeljskih prava gej parova, iako im nije dozvoljeno da imaju decu surogat majčinstvom.

Zbog zakona i Micotakis se suočio sa oštrim kritikama pravoslavne crkve koja zakon opisuje kao “čisto zlo”, dok je arhiepiskop Jeronim, koji se smatra umerenim u crkvenoj hijerarhiji predložio da se glasanje stavi na narodni referendum.

Crkva smatra da će zakon dovesti do toga da istopolni parovi zahtevaju i druga prava i da će dovesti do raspada grčke porodice i društva. Zbog zakona je i Sveti sinod saopštio da služba 24. marta kojom se obeležava Nedelja pravoslavlja neće biti održana u prestoničkoj crkvi, gde se tradicionalno slavi, već u manjoj crkvi i na tu liturgiju nije pozvana predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu.

ČITAJTE:  Hrvatski predsednik autovao hrvatskog ministra

Izvor: Pravda


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.