Održan protest zbog policijske brutalnosti nad LGBT osobama


Udruženje Da se zna! organizovalo je protest “Ne ćutimo” povodom odluke Policijske stanice Novi Beograd da odbije pritužbu na rad policijskih službenika koji su, kako su naveli iz tog udruženja ranije, zlostavljali i mučili 14. februara gej momka i biseksualnu devojku u njihovom stanu na Karaburmi.

Na Trgu republike u Beogradu predstavnik organizacije “Da se zna” Bojan Lazić rekao je da su dvojica policajaca negirala da su kršili zakon.

“Mi zahtevamo da se ti policajci hitno krivično procesuiraju zbog zlostavljanja, mučenja i polnog uznemiravanja. Naš drugi zahtev je da predsednik, premijerka i drugi državni funkcioneri osude nasilni akt i treći zahtev je da se tužilaštvo ubrza kad su ovakve situacije u pitanju”, rekao je Lazić okupljenima.

ČITAJTE:  Kurti najavio legalizaciju istopolnih brakova

Momak koji tvrdi da su ga policajci zlostavljali zahvalio se okupljenima na podršci i rekao da niko ne treba da trpi nasilje. Njegova majka Sanja Malinović rekla je da ne želi da ćuti i da je izašla u medije uprkos upozorenjima da to ne čini. Ona je rekla da policajci koji su učestvovali u incidentu treba da “skinu uniforme i ne kaljaju obraz kolegama”.

Okupljeni ljudi nosili su zastave duginih boja i transparente sa natpisima “Nemamo mir ni u naša četiri zida”, “Za vladavinu prava i pravde” i “Stop nekažnjivosti”.

Skupu su prisustvovali narodni poslanici Zoran Lutovac, Dragana Rakić, Biljana Stojković, Radomir Lazović i Pavle Grbović.

Dragana Rakić iz Demokratske stranke rekla je za agenciju Beta da policija treba da bude u službi građana i da ih štiti, a ne da policijski službenici sprovode nasilje.

ČITAJTE:  EU: Odnos Srbije prema Romima i LGBT populaciji izaziva zabrinutost

“Došli smo da podržimo hrabre mlade ljude koji su doživeli policijsku torturu. Nedopustivo je da policija upada u stanove i uznemirava ljude. Zalažemo se za solidarno i tolerantno društvo”, kazala je Rakić i dodala da bi bilo dobro kada bi bilo više roditelja kao što je Sanja Malinović.

Izvor: NIN


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.