Jelena i njena devojka žele da postanu majke


Jovana Selimspahić (33), koja živi u Beogradu, oduvek je želela da postane mama, a nedavno je donela odluku da krene u proces vantelesne oplodnje (VTO). Zanimljivo je da to isto planira i njena devojka, te se obe nadaju da bi uskoro mogle da zajedno u kolicima šetaju svoje bebe!

Jovana za Kurir priča iskreno i hrabro o procesu VTO, kao i o predrasudama s kojima se sreće kao LGBT žena koja želi da se ostvari kao majka.

– Oduvek sam osećala povezanost s decom. Volim da budem pored njih, a i deca mene vole. Starija sestra ima dve ćerke i dok je ona radila, ja sam puno vremena provodila s njima. Čuvala sam ih i odgajala. Majčinski instinkt mi se posebno probudio kad se rodilo njeno drugo dete. Želela sam jako da se i ja ostvarim kao majka, ali je to za mene bilo nemoguće – priča Jovana.

ČITAJTE:  Argentina: Muškarac zapalio četiri lezbejke

Razmišljala je da VTO uradi u inostranstvu, ali je za nju to bila preskupa opcija. A onda je jednog dana na vestima videla da je i devojkama koje nemaju partnera omogućeno da urade ovu proceduru o trošku RFZO. Nije se mnogo dvoumila. Preko Uprave za trezor prijavila se 10. januara ove godine.

– Preko Vibera mi je odmah došla poruka da je zahtev primljen i da će mi uskoro poslati predlog termina. Izabrala sam GAK “Narodni front” i predloženi termin mi je bio 14. februar.

Poslat joj je i spisak analiza koje mora uraditi kod svog ginekologa, a žene koji nemaju partnera to moraju i overiti kod notara.

– Na prvim konsultacijama se ide na pregled kod specijaliste, na ultrazvuk i kod psihijatra, nakon čega oni donose odluku. Prošla sam iz prve. Javili su mi da u aprilu dođem u “Front” kako bi se izabrao donor – priča Jovana.

ČITAJTE:  Rok Hadson: Apolon starog Holivuda

Tamo su “uzeli” njene karakteristike – težinu, visinu, boju očiju, kose, krvnu grupu… Ali i zapisali njene želje. Zahtev je poslat državama s kojima Srbija ima saradnju kad je u pitanju doniranje muškog genetskog materijala.

– Kad stigne odgovor od tih klinika, biram donora. Ne vidim njihove slike, već samo lične karakteristike. Jedina želja mi je bila da beba ima istu boju kože kao i ja, druge posebne zahteve nisam imala. Meni je najbitnije da dete bude živo i zdravo. Doduše, bilo bi lepo i da beba, ako se potrefi, ima plave oči…

Nakon izbora donora, kaže Jovana, ide se na hormonsku terapiju, a onda se nakon oplodnje jajne ćelije pristupa inseminaciji, ubrizgavanju embriona. Za ovu njenu želju svi u porodici znaju i podržavaju je, kao i devojka s kojom je u vezi, i koja, takođe, planira da pristupi procesu VTO.

ČITAJTE:  Gej mladić koji je pretrpeo policijsku torturu počeo štrajk glađu

– Mnogi imaju predrasude i pitaju nas ko je muškarac, a ko žena, ali mi smo, naravno, bez obzira na sve, obe žene i obe, prirodno, želimo da se ostvarimo kao majke – kaže Jovana.

Inače, Jovana ima pravo na tri pokušaja VTO o trošku RFZO i zahvalna je lekarima u “Narodnom frontu” za veliku podršku i stručnost.

– Nalazi su mi dobri i ja se nadam da ću za manje od godinu dana biti u drugom stanju. Nadam se bebi i već znam i imena – ako bude devojčica, zvaće se Alea, a dečak – Tadija – zaključuje ona optimistično.

Izvor: Kurir


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.