Tužilaštvo: Postupamo povodom slučaja torture nad gej mladićem


Prvo osnovno javno tužilaštvo postupa po izveštaju MUP-a Srbije, Odeljenja za kontrolu rada koji se odnosi na prijavu cimerke gej mladića Andreja Obradovća o neprofesionalnom postupanju policijskih službenika Policijske stanice Novi Beograd prilikom pretresa stana, kao i po Izveštaju MUP-a RS, Sektora unutrašnje kontrole, Odeljenja za preventivne aktivnosti u vezi podneska majke lica Andreja Obradovića u vezi istog događaja, rečeno je Insajderu u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

“Radi provera, tužilaštvo je uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Sektoru unutrašnje kontrole, čiji izveštaj o proverama je dostavljen 11. marta 2024. godine. Takođe, postupajući javni tužilac je prikupio potrebna obaveštenja u svojstu građanina od dva lica (mladić i njegova cimerka koji su prijavili policijsku torturu), kao i od svedoka događaja, pribavljena je medicinska dokumentacija o eventualnom povredama koje su zadobili podnosioci prijave, te će Tužilaštvo narediti sudsko medicinsko veštačenje”, navodi se u odgovoru Prvog OJT u Beogradu.

ČITAJTE:  Ukrajinska crkva oduzela orden vojniku jer je LGBT osoba

Objašnjavajući zašto je u pitanju prijavanjegove cimerke, a ne i njegova, Obradović za Insajder kaže da je tužilaštvo zbog pritiska moralo brzo da postupa, pa nisu uzeli u obzir sve prijave.

On najavljuje da će tražiti disciplinski postupak protiv portparolke Prvog OJT, tužiteljke i samog tužilaštva jer je morao “da ugrozi zdravlje da bi oni krenuli da rade svoj posao”.

Obradović najavljuje i da će biti aktivirano i Treće OJT koje je nadležno za Novi Beograd zbog događaja koji su se desili u tamošnjoj policijskoj stanici u koju su privedeni sa Karaburme.

“Hteli su da objedine sve, ali mi nismo pristali na objedinjavanje i uspeli smo da razdvojimo predmete”, navodi Obradović.

ČITAJTE:  Rusija zabranila "međunarodni LGBT pokret"

Podsećamo, Obradović je štrajkovao glađu tvrdeći da su ga policajci prilikom pretresa stana brutalno pretukli i ponižavali. Tvrdio je da ga uprkos činjenici da je prijavio pripadnike MUP–a, niko ga nije pozvao da da izjavu.

Nedugo potom, Obradović je saslušan u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu a posle saslušanja za Insajder je izjavio da je prekinuo štrajk glađu kada mu je u Urgentnom centru pružena medicinska pomoć.

Takođe, naveo je da su institucije posle njegovog štrajka i protesta ispred Skupštine reagovale te da očekuje da policijski službenici koje je optužio da su izvršili nasilje nad njim i njegovom cimerkom tek treba da dobiju poziv da daju izjavu.

ČITAJTE:  Policajac ubio televizijskog voditelja i njegovog partnera

Izvor: Insajder


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.