SAD: Istorijske pobede manjina na guvernerskim i lokalnim izborima


I dok je najveći deo pažnje fokusiran na američke demokratske kandidate koji su pobedili aktuelne republikance u dve značajne guvernerske trke, zabeležene su takodje sveobuvhatne pobede demokrata iz redova manjinskih i LGBT kandidata širom SAD.

I dok su demokrate pobedile u guvernerskim trkama u Virdžiniji i Nju Džerziju, takozvanim “prelomnim” državama koje često presudjuju ishod opštih izbora, ovaj izborni dan je bio istorijski za izvesni broj manjinskih i LGBT kandidata na državnim i lokalnim nivoima.

U gradu Mineapolisu u Minesoti, Andrea Dženkins je postala prva otvoreno transrodna Afroamerikanka izabrana na politički položaj u Sjedinjenim Državama. Dženkins koja je prethodno bila potlička pomoćnica potpredsednika saveta osvojila je 70 posto glasova i pobedu za položaj u Gradskom savetu Mineapolisa.


Danika Roem je postala prva otvoreno transrodna žena izabrana za položaj u državnom zakonodavnom telu porazivši delegata iz Virdžinije Roberta Maršala, koji je sebe zvao “glavnokomandujućim homofobičarem” u toj državi, odbio da vodi debatu sa Roem i osvrtao se na nju muškim zamenicama.

ČITAJTE:  Rok Hadson: Apolon starog Holivuda

“Diskriminacija je diskvalifikujući faktor”, rekla je Roem svojim sledbenicima u utorak uveče neposredno pre no što je zvanično proglašena pobednicom.

Nakon dva mandata u gradskom veću Hobokena, Raviner Bala je postao prvi gradonačelnik iz redova Sika u državi Nju Džerzi što je podstaklo ogromni entuzijazam medju, kako se procenjuje, 200.000 Sika koji žive u SAD.

Bala je porazio pet drugih kandidata u toj trci koja je postala predmet podela pošto su se pojavili letci sa njegovom slikom na kojoj nosi turban I tekstom: “Ne dozvolite da terorizam zavlada u našem gradu.”

Takodje u Nju Džerziju Šila Oliver je postala prva Afroamerikanka zamenik guvernera koja je na biračkom listiću bila partner izabranog guvernera Fila Marfija, koji je s velikom razlikom u glasovima porazio svoju republikansku protivnicu I dosadašnju zamenicu guvernera Kim Guadano.

ČITAJTE:  MUP se oglasio povodom slučaja torture

Oliver se pridružila Džastinu Fearfaksu iz Virdžinije kao dvoje jedinih Afroamerikanaca na položajima zamenika guvernera.

I u Sijetlu, u državi Vašington, odigrale su se dve prvi put zabeležene pobede, Dženi Darkan je izabrana za prvu lezbejku, gradonačelnicu dok su birači takodje izabrali Zakarija De Volva za prvog otvoreno gej člana školskog upravnog odbora u tom gradu. DeVolf je rekao da posle ove pobede želi da postigne da se LGBT učenici u gradu osećaju privhaćenim i bezbednim.

Pripadnici manjina su takodje osvojili pobede u trkama za gradonačelnike u tri grada.

Mišel Kaufusi je izabrana za gradonačelnicu mesta Provo u Juti, što je prvi put da je žena osvojila taj položaj u 160 godina staroj istoriji tog grada.

ČITAJTE:  Bosanac uhapšen nakon što ga je gej sin optužio za prisilnu ženidbu

Vi Lajles je postala prva Afroamerikanka izabrana za gradonačelnicu Šarlota u Severnoj Karolini, dok je u Minesoti Melvin Karter treći, izabran za prvog Afroamerikanca gradonačelnika osvojiviši preko 50 posto glasova.

U Virdžiniji Keti Tran je postala prva Amerikanka azijskog porekla izabrana za delegata predstavničkog doma, dok su Eliza Guzman i Hala Ajala prve Amerikanke latinoameričkog porekla koje su osvojile mesta u zakonodavnom telu Virdžinije.

Izvor: Glas Amerike


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.