Ministar Žigmanov falsifikuje realnost života LGBTI ljudi u Srbiji


Povodom današnjeg Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije Gej lezbejski info centar ima potrebu da demantuje saopštenje Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u kome su iznete netačne i nepotpune informacije.

Kako stoji u saopštenju, ministar Žigmanov je na Evropskom IDAHOT forumu u Hagu izneo tvrdnju da kroz redovno podnošenje izveštaja nadležnim telima UN-a i Saveta Evrope u kojima se pozitivno ocenjuje rad na unapređenju institucionalnog, zakonodavnog i strateškog okvira u oblasti antidiskriminacije i saradnje sa civilnim društvom.

Ovu tvrdnju smatramo netačnom uzeto u obzir da nadležna tela UN i Saveta Evrope jasno i nedvosmisleno beleže izrazito loš položaja LGBTI građana u praktično svim sferama života. Univerzalni periodični pregled UN je sadržao najviše preporuka upućenih Srbiji u oblasti LGBTI prava a najveći broj neprimenjenih preporuka iz prethodnog izveštaja se odnosio na LGBTI prava što, između ostalog,  pokazuju da se položaj LGBTI građana zapravo pogoršao za vreme mandata ministra Žigmanova. Izveštaji Savet Evrope ukazuju na učestalo nasilje i diskriminaciju, govor mržnje, odsustvo zaštite istopolnih porodica, nasilje nad LGBTI decom i mladima u školama kao i načelno odsustvo primene antidiskriminacionog strateškog okvira.

ČITAJTE:  Živi i pusti druge da budu šta hoće

Ministar je takođe naglasio da se LGBTI osobe nalaze u povećanom riziku od diskriminacije i da je zato izmenjen i unapređen zakonodavni i strateški okvir u oblasti antidiskriminacije i osnažena uloga nezavisnih institucija za ravnopravnost.

Smatramo da je strateški i antidiskriminacioni okvir ograničeno unapređen uzeto u obzir da je predlog Zakona o istopolnim zajednicama zaustavljen te da ga ministar nije uvrstio u svoj plan rada. Antidiskriminacioni strateški okvir se praktično ne primenjuje jer ne postoje opredeljena budžetska sredstva za planirane aktivnosti, zbog čega su lokalna i međunarodna stručna javnost dala izrazito negativnu ocenu. Takođe, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti nije nezavisna u svom radu jer ne odlučuje samostalno o sredstvima već to radi Ministarstvo finansija te je odbijen zahtev institucije za proširenje kadrovskih kapaciteta.

ČITAJTE:  Žrtva policijske brutalnosti započela štrajk glađu

Agencija EU za osnovna prava je samo pre nekoliko dana objavila rezultate svog istraživanja koje pokazuje da samo 6 odsto pripadnika LGBTI zajednice u Srbiji smatra da se nacionalna vlada efikasno bori protiv predrasuda i netolerancije prema LGBT+ osobama, da 40 odsto njih smatra da je netolerancija u Srbiji porasla u poslednjih pet godina, dok 87 odsto njih izbegava da se na javnim mestima drže za ruke sa svojim partnerima i 50 odsto izbegava određene lokacije iz straha da ne budu napadnuti. Samo 9 odsto žrtava je prijavilo diskriminaciju Poverenici za zaštitu ravnopravnosti i samo 14 odsto žrtava je nasilje prijavilo policiji!

Apelujemo na medije da uvek kritički analiziraju i provere saopštenja Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i ministra Žigmanova na tačnost i istinitost jer izjave o LGBTI ljudskim pravima i radu ministarstva u ovoj oblasti prestavljaju falsifikat stvarnosti. Apelujemo na LGBTI aktiviste da ne ćute kada na međunarodnim skupovima ministar iznosi netačne informacije i falsifikuje realnost života LGBTI osoba u Srbiji, a tu pre svega mislimo na kolege iz „Da se zna“ koji su prisustvovali Forumu u Hagu.

ČITAJTE:  Pero Jovović: Venčao sam se sa svojim partnerom u Francuskoj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.