Vatikan se izvinio LGBTQ osobama


Zvaničnik Vatikana izvinio se vodećoj organizaciji koja se zalaže za prava katoličke LGBTQ zajednice zbog toga što je sa veb stranice Vatikana povučena referenca koja se odnosi na njih, rekavši da shvata da je time izazvao bol i da Katolička crkva zaista želi da uključi homoseksualce i da ih čuje.

Generalni sekretarijat biskupskog sinoda koji organizuje dvogodišnje konsultacije članstva uoči biskupskog sastanka u Vatikanu 2023. tokom vikenda je na veb sajt vratio referencu na Službe novih puteva, organizaciju koja se zalaže za prihvatanje LGBTQ populacije u Katoličkoj crkvi.

Direktor za komunikacije Sinoda Tjeri (Thierry) Bonaventura izvinio se „svim LGBT osobama i članovima Službe novih puteva za naneseni bol i pozvao ih da svojim razmišljanjima doprinesu konsultacijama.

ČITAJTE:  Kosovska ministarka pravde najavila legalizaciju istopolnih zajednica

„U zajedničkom hodu, ponekad se može pasti, važno je da se uz pomoć braće i sestara podignemo“, napisao je Bonaventura u biltenu Sinoda. On je tu izjavu danas ponovio i za agenciju AP.

Sinod je prvobitno uključio referencu na Službu novih puteva, ali je ona kasnije bez objašnjenja uklonjena.

Sumnja se na Biskupsku konferenciju SAD, na čijem čelu su konzervativci koji su držali Službu novih puteva na distanci.

Katolička doktrina smatra da se prema homoseksualcima mora postupati sa dostojanstvom i poštovanjem, ali da je homoseksualna aktivnost „u suštini poremećena“.

Zaokret oko reference na sajtu Sinoda ukazuje na pomešane poruke koje su Sveta stolica i sam poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja poslali o stavu Vatikana o homoseksualcima i njihovom mestu u crkvi.

ČITAJTE:  Žena u Rusiji osuđena na zatvor zbog minđuša duginiih boja

Papa je dospeo na naslovne strane svetskih medija kada je 2013. izjavio „Ko sam ja da sudim?“ govoreći o jednom navodno gej svešteniku, a kao nadbiskup Buenos Ajresa podržao je proširenje pravne zaštite, ali ne i braka, na gej parove u stabilnim vezama.

Medjutim, papa Franja je početkom godine podržao zvanično crkveno učenje i pristao na objavljivanje dokumenta Vatikanske doktrine koja tvrdi da Katolička crkva ne može i neće blagosloviti istopolne zajednice jer Bog „ne može blagosloviti greh“.

Izvor: N1


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

  1. po koji put se ovi izvinjavaju? Izviniće se jedino ako više ne blate gejeve i ako ne govore da je to greh…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.