Anti-LGBT kurs kao izborni adut


Premijer Viktor Orban sebe predstavlja kao branioca tradicionalnih mađarskih vrednosti protiv “LGBT ideologije” uoči izbora planiranih za iduću godinu.

Na tim izborima na kojima bi njegova stranka FIDES mogla po prvi put da bude ranjiva u duelu sa novom ujedinjenom opozicijom.

Identitetska politika, posebno tvrdokorni odnos protiv imigracije i nesuglasice među Orbanovim centrističkim i liberalno-levičarskim rivalima pokazali su se ključnim za osvajanje apsolutne većinu koju je osvojila njegova konzervativna nacionalistička partija na izborima 2018. godine, prenosi Rojters.

Međutim, s obzirom da je podizanje ograde na granici zbog pritiska izbeglica potisnuta u drugi plan migrantska kriza, a mnogi Mađari su zaokupljeni pukim preživljavanjem i rastućom inflacijom koju je izazvala pandemija, opozicija se okupila i prednjači ispred Orbanovog FIDES u nekim anketama.

Za ponovnu pobedu sledeće godine, ključ za Orbana biće okupljanje svih vernih pristalica FIDES u manjim gradovima i selima, uz poziv na svojevrsni referendum o LGBT pretnji.

Ipak, s obzirom na to da je inflacija od 7,4 odsto najveća u poslednjih 14 godina, Orbanu će takođe biti potrebni glasovi neodlučnih na koje cilja velikim smanjenjima poreza za porodice, ogromnim povećanjima penzija i minimalne garantovane zarade od čak 20 odsto, kao i fiksiranjem cene goriva.

“Uloga anti-LGBT kampanje bi uglavnom mogla biti još jedan jak razlog vernim pristalicama FIDES da ponovo glasaju za ovu vladu, učvršćujući tako stranačko jezgro”, ocenio je Andraš Biro-Nađ, direktor istraživačkog centra Polisi Solušns.

Ukazujući na skok cena u jeku sveprisutne pandemije, Biro-Nađi ukazuje da Orbanova taktika neće uspeti da ovu temu nametne kao najvažniju za Mađare.

Orbanova anti-LGBT kampanja koju je Evropska unija ocenila kao diskriminatorsku, eskalirala je u junu kada je parlament kojim dominira FIDES usvojio zakon o zabrani upotrebe publikacija za koje se proceni da u školama promovišu homoseksualnost i promenu pola.

ČITAJTE:  Budimpešta: Protest zbog 'anti LGBT' zakona

Vlada je kao razloge za usvajanje ovog zakona navela da je obavezna da zaštiti decu.

Izvor: B92


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.