Nagrađeni na Merlinka festivalu


U nedelju, 12. decembra, u Velikoj sali Doma omladine Beograda, svečano je zatvoreno trinaesto izdanje Međunarodnog festivala kvir filma Merlinka. Uz stand-up nastup „Žene koje pričaju“ na zatvaranju je muzički performans izveo ZZ Bottom, a dodeljene su nagrade za dugometražni igrani film, dokumentarac, animirani film, kratkometražni film i najbolje domaće ostvarenje na festivalu.

Za najbolji film festivala proglašen je Privatna pustinja reditelja Alyja Muritibe, brazilski kandidat za nagradu Oskar. U ovom filmu koji dovodi u pitanje svakodnevnicu glavnih junaka, nakon neočekivanog susreta, kroz bes, i razočaranje glavni junak inspirisan zabranjenim odnosom povezuje se sa sobom i svojim emocijama. Žiri koji su činili Zoran Pajić i Dušan Kaličanin u svom obrazloženju je istakao: “Dva života zaglavljena između mogućeg i nemogućeg, između dva sveta – konzervativnog i naprednog, predvođen delikatnom glumom Antonia Sabola, rezultira filmom koji preispituje koncept lične slobode koji je u kavezima koje sami zaključavamo”.

Žiri koji su činili Goran Mitrović i Marcelo Diaz za najbolji dokumentarni film na Merlinki izabrao je norveško ostvarenje Seks, Revolucija i islam rediteljke Nefise Özkal Lorentzen. Ovo je priča o ličnoj i ideološkoj borbi Sejran Ateš, jednoj od prvih ženskih imama u Evropi, za modernizaciju islama. Prema oceni žirija ovaj film predstavlja “jedinstveni narativ zasnovan na elaboriranoj estetici, i povezan sa duhom protagonistkinje, te daje glas inkluzivnoj veri koja pruža dobrodošlicu, sa ženskim vođstvom”.

Najbolji kratkometražni film festivala je švedski Staza duha reditelja Nomoa Safajdena. Žiri u sastavu Entoni Hikling, Štefan Langtaler i Gvozden Ilić, u obrazloženju je naveo: „Naš pobednik ove godine je jedan nežan film. Ova tema nije često u prvom planu a u ovom filmu se obrađuje na vrlo jednostavan a snažan i efektan način. Usamljenost i emocija glavnog junaka nadmašuje granice godina, socijalno-ekonomskog položaja i seksualne orijentacije, što film čini jednim univerzalnim jezikom. Ovo je glas kome mi kao žiri želimo da damo veći odjek i da nagradimo film koji sa malo sredstava prenosi veliku emociju”.

Žiri je ove godine želeo da nagradi još jedan film, pa je specijalno priznanje dobilo švedsko ostvarenje Noćni voz Jerryja Carlssona. U obrazloženju stoji da ovaj film “prikazuje strast i čežnju u najizvornijem obliku, predstavlja kontrolisanost rediteljskog stila i sposobnost da se stvori mikrouniverzum unutar jednog kupea voza. „The night train je uspeo da nas natera da zaboravimo sve van tog voza i da nas transportuje u neko drugo vreme”.

Nagradu za najbolji animirani film festivala žiri u sastavu Dragan JovićevićMirela SrebrićKristian Ranđelović, dodelio je švajcarskom ostvarenju “U prirodi”. “Ovaj film na duhovit način prikazuje koliko priroda pokazuje raznolikost i boja i sadržaja. Film predstavlja svet oko nas za koji nismo ni svesni u kojoj meri je sličan nama, ali u kojem se različitost ne shvata kao nenormalnost”, naveo je žiri u svom obrazloženju”.

Za izuzetno balansiran odnos animacije i teme, tehnologije i tehnike pripovedanja, ovaj žiri dao je  specijalnu pohvalu hrvatskom filmu Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Djeske.

Nagradu festivala za najbolji srpski film dobio je Balša Leković za Plašio sam se tvojih cipela kad sam bio mali. Glavni junak filma je Marko, 19-godišnji dečko koji nije upisao fakultet odmah nakon završetka gimnazije. Nakon što od majke traži da mu plati pregled kod privatnog lekara jer se razboleo, ona ga upućuje kod oca koji je lekar. Marko ga dugo nije video i odlaskom kod njega po prvi put u potpunosti shvata koliko njihov odnos utiče na Markove potrebe, ljubav i slobodu. Uz ovu nagradu Filmski centar Srbije dodeljuje i novčanu nagradu u iznosu od 60.000 dinara.

Merlinka festival ove godine je dodelio i specijalnu nagradu festivala filmu Kelti Milice Tomović. Direktor festivala Predrag Azdejković je na zatvaranju istakao da se radi o „najznačajnijem domaćem kvir filmu koji se pojavio u poslednjih nekoliko godina”.

Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala kvir filma Merlinka održano  je od  9. do 12. decembra 2021. godine u Domu omladine Beograda, pod sloganom „Festival 13”. Tokom četiri dana manifestacije na repertoaru je 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova. Merlinka festival u Novom Sadu održava se od 10. do 13. decembra u Kulturnom centru Novog Sada.


ČITAJTE:  Honey Dijon: Suverena house vladarka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.