UNDP negira optužbe zbog projekta od pola miliona dolara

Gej lezbejski info centar tvrdi da je projekat “Biti LGBT u Istočnoj Evropi” imao niz kontroverznih postupaka

Gej lezbejski info centar „alarmirao“ je domaću i međunarodnu javnost, kao i nadležne organe povodom „niza kontroverznih i frapantnih postupaka“ u vezi sa implementacijom UNDP-ovog projekta „Biti LGBT u istočnoj Evropi“, koji je podržao USAID.

Međutim, iz UNDP-a u Srbiji ističu za Danas da tvrdnje Predraga Azdejkovića, predsednika Gej lezbejskog info centra, čiji potpis stoji na saopštenju objavljenom u utorak, nisu istinite. Naime, Gej lezbejski info centar navodi da je „više od pola vrednosti budžeta projekta, koji iznosi 499.856 dolara, utrošeno na plate zaposlenih na projektu i to uglavnom na koordinaciju, a samo oko 10 odsto je na proizvode koji su ništa drugo nego reciklaža postojećih informacija prikupljenih od LGBT organizacija koje rade u Srbiji i regionu“. Kako dodaju u saopštenju, za sumu od skoro pola miliona dolara urađena su samo četiri izveštaja, dvodnevna konferencija i sajt.

„Ali, na stranu neprimereno bahaćenje odobrenim sredstvima, ono što je mnogo veći problem jeste da skoro nijedan od projektnih ciljeva koji su izlistani u izveštaju nije ostvaren u značajnoj meri, bar ne u Srbiji. Projekat je imao cilj da ojača kapacitete civilnog društva i države za rad na LGBT temama, ali ne postoje dokazi da je projekat bio uspešan. Po uvidu u ove podatke prvenstveno je kontaktiran UNDP gde su zatražena pojedinačna objašnjenja. Pošto UNDP nije mogao da ponudi relevantno objašnjenje, kontaktirana je Ambasada SAD u Beogradu i lokalni USAID sa kojima je održan sastanak na kome nisu osporeni naši nalazi, te je sastavljen izveštaj za nadležne u Vašingtonu. Na žalost, od tada je prošlo četiri meseca gde niko od aktera nije demonstrirao na koji način će osigurati da se ovo neće ponoviti, te kako će se rešiti nastala šteta“, navodi se u saopštenju Gej lezbejskog info centra.

S druge strane, Danijela Šever Radovanović iz UNDP-a, ukazuje za naš list da optužbe Azdejkovića nisu tačne. Prema njenim rečima, Azdejković je učestvovao u projektu, koji je završen još prošle godine, i tokom trajanja projekta nije davao nikakve primedbe i komentare. Kako ukazuje naša sagovornica, „Biti LGBT u Istočnoj Evropi“ je bio regionalni projekat, a za Srbiju je bila izdvojena suma od 50.000 dolara.

– Nakon što se gospodin Azdejković žalio zbog ovog projekta, ponudili smo mu razgovor preko Skajpa sa našom regionalnom kancelarijom u Istanbulu. Međutim, on nam nikada nije odgovorio, ističe Danijela Šever Radovanović, podsećajući da UNDP godinama unazad dobija razna priznanja za transparentnost.

Izvor: Danas

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.