Homofobija i transfobija zabranjene zakonom


Osobe koje budu kršile novi zakon služiće zatvorsku kaznu u trajanju do 3 godine.

Švajcarska je izmenila svoj krivični zakon na taj način da će osobe koje budu ispoljavale homofobiju ili transfobiju prema drugima čekati ista kazna kao za ispoljavanje rasizma.

Švajcarski Nacionalni savet (nem. Nationalrat, ili Donji dom) glasao je sa 118 prema 60 glasova za izmenu krivičnog zakona, a oni/e koji od sada budu kršili zakon biće suočeni/e sa zatvorskom kaznom u trajanju do 3 godine.

Matijas Rejnard, koji je predložio zakon, slavio je njegovo izglasavanje. Na društvenoj mreži Tviter napisao je: „Pobeda! Sa 118 za prema 60 protiv i 5 uzdržanih, Nacionalni savet je prihvatio moju parlamentarnu inicijativu protiv homofobije i transfobije!

Veliki uspeh za ljudska prava! Konačni odgovor u decembru na zasedanju Saveta kantona (nem. Ständerat, Gornji dom).“ Post je završio s LGBT haštagom i emotikonom zastave duginih boja.

Nakon glasanja, Rejnard je izjavio „Homofobija nije mišljenje. Homofobija je zločin. Jedna u pet gej osoba pokuša da izvrši samoubistvo, polovina njih pre navršenih 20 godina. Ova pobeda šalje snažnu poruku. Već sam dobio na hiljade reakcija.“

U razgovoru za švajcarski dnevni list Le Temps, Rene Šeg, generalni sekretar LGBTQ grupe Pink Cross izjavio je: „Današnja odluka predstavlja važan korak. Vrlo verovatno da će ova promena uticati na bolje rangiranje Švajcarske na listi Međunarodnog udruženja LGBTI osoba, gde je naša zemlja trenutno na 22. mestu, iza Estonije i Mađarske.“

Nakon pobede, Rejnard je potvrdio da planira da uvede bračnu jednakost u Švajcarskoj. Od 2007. ova zemlja nudi istopolna partnerstva, ali ovi parovi nemaju ista prava kao heteroseksualni supružnici kada su u pitanju porezi, fertilitet, socijalna zaštita i usvajanje dece.

ČITAJTE:  Prijavilo se već 20 istopolnih parova za venčanje u Crnoj gori

Izvor: TransSerbia


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.