Referendum o definiciji braka u Rumuniji

Kada tokom vikenda izađu na glasanje, susedi Srbije, na papiru, odlučivaće o ograničavanju ustavne definicije porodice na heteroseksualne, venčane parove.

U Ustavu Rumunije, naime, sada piše da je brak zajednica supružnika, dok inicijatori referenduma žele da brak ubuduće bude definisan isključivo kao zajednica muškarca i žene.

Rumuni za vikend, dakle, izlaze na referendum o braku, ali iza toga krije se mnogo više od “preciznog utrđivanja” šta se podrazumeva pod bračnom zajednicom.

Ono što je na prvi pogled čista diskriminacija pripadnika LGBT populacije, otvara i pitanja prava drugih netradicionalnih porodica – samohrani roditelj, rođaci, baba i deda koji odgajaju dete… Ni oni više neće biti zaštićeni.

Kritičari referenduma navode da bi takva izmena Ustava mogla da dovede do kršenja ljudskih prava i da doprinese diskriminaciji, naročito homoseksualaca.

Ali, vlast je upravo u tome videla svoju tačku oslonca – konzervativne glasače koje će nakon meseci turbulencije okupiti iza sebe. Dodatnu potporu našli su u Rumunskoj pravoslavnoj crkvi, čiji je poglavar pozvao Rumune da glasaju za izmenu Ustava navodeći da treba očuvati brak kao zajednicu muškarca i žene.

Ideja stara tri godine, potekla iz inicijative nevladinih organizacija, potegnuta je kao kec iz rukava baš kada je pritisak građana na vladu eskalirao sukobima na antikorupcijskim protestima u avgustu.

Socijaldemokrate su na vlast u Rumuniji došle početkom 2017. godine i od tada su u više navrata bile održane mirne demonstracije. Pojedinim danima je demonstriralo i više stotina hiljada građana.

Početkom godine, poslanici vladajuće partije su “progurali” izmene krivičnog zakona u parlament, što je izazvalo zabrinutost Evropske komisije i američkog Stejt departmenta.

Te izmene su sada predmet razmatranja Ustavnog suda, a Evropski parlament je čak raspravljao o poštovanju načela pravne države u Rumuniji.

Američki ambasador u Rumuniji Hans Klem uputio je oštro upozorenje tvrdeći da rumunski pravosudni sistem razaraju poslanici iz ličnih interesa. Američki diplomata ocenio je da će taj zakon ukoliko se usvoji, jako otežati sudsko gonjenje za zločine kao što su ubistvo i kompleksni organizovani kriminal i znatno smanjiti međunarodnu policijsku saradnju, što znači manje odgovornosti i više kriminala.

Lider socijaldemokrata Liviju Dragnea osuđen je u junu na tri i po godine zatvora zbog podsticanja na zloupotrebu položaja. Ta presuda, međutim, zbog žalbe, nije konačna.

Na desetine hiljada građana Rumunije, među kojima je bilo i onih koji žive i rade u inostranstvu okupljalo se danima u Bukureštu i nekoliko drugih gradova, protiv korupcije i socijaldemokratske vlade.

Demonstranti su zahtevali da vlada podnese ostavku i raspiše izbore, a prvog dana protesta izbili su sukobi u kojima je povređeno 455 ljudi, među kojima i tridesetak pripadnika policije.

Osim antikorupcijskih demonstracija, bes javnosti izazvao je i nedavno izgrađeni kompleks od 44 multimedijalne fontane u Bukureštu.

Protest je održan uporedo sa otvaranjem kompleksa zbog toga što je “novac uložen u nove fontane umesto u škole i bolnice”.

I dok su Rumuni sa mnogobrojnih protesta poručivali: “Bez straha! Rumuni će se dići”, vlast je pripremala diverziju i kartu za svoj opstanak.

“Zajedničkom neprijatelju” nacrtana je meta, referendum je produžen na dva dana, a da bi bio važeći, neophodno je da odziv birača bude samo 30 odsto.

Potkopavanje demokratskih principa, diskriminacija LGBT populacije, ugrožavanje budućnosti u EU, atak na porodicu, kakva je dosad bila, “kolateralne” su štete skretanja pažnje javnosti sa nezadovoljstva vladom, a Iz EU stižu upozorenja i oštre kritike i u vezi sa jačanjem populizmau toj zemlji.

I protivnici “slamke spasa” vladajućih izašli su na ulice noseći zastave duginih boja i transparente “Volimo vas samo ako ste heteroseksualni”.

Uoči referenduma o uvođenju zabrane istopolnih brakova, najviši rumunski sud je odlučio da istopolni parovi imaju ista prava na privatni i porodični život kao heteroseksualni, i da treba da “imaju koristi od zakonskog priznavanja svojih prava i obaveza”.

Reflektor je usmeren ka narodu, kad se svetlo ugasi, videće se da li je blesak izazvao slepilo.

Izvor: B92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.