Ubijena novinarka Lira Meki u Severnoj Irskoj

Novinarka Lira Meki ubijena je tokom nemira u gradu Deriju u četvrtak uveče, a policija Severne Irske smatra da su za to odgovorni „disidenti iz redova republikanaca“.

Meki (29), koja se proslavila pišući o svom odrastanju kao gej osobe u Belfastu i bavila se istraživačkim novinarstvom, preminula je pošto je ustreljena vatrenim oružjem tokom sukoba u kojima su policijska vozila gađana ciglama, flašama, Molotovljevim koktelima i drugim pirotehničkim sredstvima. Svedoci kažu da je maskirani napadač pucao u pravcu policije dok su novinari i civili stajali u blizini. Policija je napad na novinarku nazvala „terorističkim činom“ i saopštila da je pokrenula istragu o ubistvu.

„Jedan napadač je pucao u stambenom delu grada i tada je ranjena Lira Meki. Policajci su joj odmah pružili prvu pomoć, pre nego što su je prevezli u bolnicu. Ali nažalost ona je preminula od zadobijenih povreda. Trenutno verujemo da je za njeno ubistvo odgovoran nasilnički republikanski disident“, izjavio je pomoćnik šefa policije Severne Irske Mark Hamilton i dodao da iza napada najverovatnije stoji disidentska politička grupa Nova IRA. Pripadnici ove grupe tvrde da „celokupna krivica za događaje u četvrtak uveče leži na britanskoj vojsci“ i da je „republikanski volonter pokušao da odbrani ljude, a tom prilikom je slučajno ubijena mlada novinarka koja je pratila događaje“.

Nemiri su izbili kada je policija ušla na imanje Kregan, tradicionalno republikansko uporište, oko devet časova uveče u potrazi za oružjem i eksplozivom za koji se smatralo da je tamo sakriven za planirane napade tokom uskršnjeg vikenda, kada republikanci obeležavaju godišnjicu Uskršnjeg ustanka iz 1916. godine. U okolini se okupilo mnoštvo ljudi, a policija je saopštila da je bačeno oko 50 Molotovljevih koktela. Dva policijska vozila su oteta i zapaljena. Do 23 časa oko stotinu ljudi, uključujući i novinare, se okupilo na ulicama, kada su ispaljeni hici iz vatrenog oružja. Novinarka iz Derija Leona O’Nil napisala je na Tviteru da je stajala pored Lire Meki kada je ona pogođena i pala pored policijskog lend rovera. „Pozvala sam hitnu pomoć ali policajci su je stavili na zadnje sedište svog vozila i hitno je odvezli u bolnicu gde je preminula“, napisala je O’Nil. Sudeći po snimcima sa mobilnog telefona koje je dobila irska televizija RTE njuz, ispaljena su najmanje dva hica.

Britanska premijerka Tereza Mej nazvala je ubistvo „šokantnim i zaista besmislenim“ i dodala: „ona je bila novinarka koja je radila svoj posao sa velikom hrabrošću“. Irski premijer Leo Varadkar je osudio ubistvo rekavši: „ne smemo da dopustimo onima koji žele da propagiraju nasilje, strah i mržnju da nas odvlače natrag u prošlost“. „Srceparajuće vesti. Besmislen čin. Jedna porodica je razorena“, napisala je na Tviteru liderka Demokratske unionističke stranke Arlin Foster. Mišel O’Nil, zamenica šefa stranke Šin Fejn, nazvala je ubistvo besmislenim gubitkom života koji su izazvali „takozvani disidenti“ koji se protive mirovnom procesu. „Ubistvo ove mlade žene je tragedija za njenu porodicu, ali je i napad na sve ljude iz ove zajednice, napad na naš mirovni proces i na Sporazum na Veliki petak. U potpunosti osuđujem one koji su odgovorni za ubistvo“, izjavila je Mišel O’Nil.

Šejmus Duli, irski sekretar Nacionalnog sindikata novinara, opisao je Meki kao novinarku koju je krasila hrabrost, stil i integritet. Lili Densiger, urednica koja je sarađivala sa njom, rekla je da nije mogla da shvati da se to zaista dogodilo. „Lira Meki je bila posvećena pisanju o dugotrajnim traumama i nasilju i nevoljama. Poražavajuće je čuti da je stradala upravo od tog nasilja“, rekla je Densiger. Meki je postala poznata pošto je 2014. objavila blog pod nazivom „Pismo 14-godišnjoj meni“, u kojem je pisala o tome kako je odrastati kao gej osoba u Belfastu. Blog je kasnije pretvoren u kratki film. Forbs magazin ju je 2016. proglasio za jednu od najboljih „30 ispod 30 (godina) u medijima“.

Izvor: Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.