IMDb pred tužbom zbog deadnaminga

Najveći svetski filmski sajt, izvor vaskolikih informacija u vezi “sedme umetnosti”, dospeo je u nešto što bi se moglo nazvati… pa – “negativan medijski publicitet”. I, povod za eventualnu sudsku tužbu!

I, nikada ne biste pogodili zbog čega…

Jer, dvoje glumaca “transrodne orijentacije” pokrenula su kampanju protiv čuvenog sajta, zbog toga što njegovi urednici već duže vremena odbijaju da sa IMDB uklone biografske podatke u kojima navode njihova prava (krštena) imena!

Postoji i izraz za ovakvu “anomaliju” – po glumcima IMDB se bavi “Deadnaming-om”, odnosno nazivanjem transrodnih glumaca imenima koja su imali na rođenju, a koja više ne postoje, jer su ih promenili!

Glumci tvrde da IMDB to radi bez njihove dozvole, što ih “izlaže stresu i potencijalnom uznemiravanju i diskriminaciji, posebno od strane onih koji rade na zapošljavanju glumaca u Holivudu”.

Takođe, glumci navode da su se više puta obraćali IMDB-u, ali da “nisu uspeli da reše problem”, jer urednici kažu da su u pitanju “javne informacije i da oni nemaju prava da ih sakrivaju od javnosti”. Usled svega glumci, koji žele da ostanu anonimni, nagovestili su i da “zadovoljštinu” mogu da potraže i na sudu!

Izvor: Titlovi.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.