Trans ledena princeza otvorila prvenstvo u klizanju


Pedesetsedmogodišnja transrodna amaterska umetnička klizačica nespretno je otvorila Evropsko prvenstvo u umetničkom klizanju u Esopu u Finskoj “spektakularnim padom”, prenosi “Dejli mejl”.

Organizatori navode da je transrodna početnica nastupala na ceremoniji otvaranja kako bi se “promovisali različitost, jednakost i inkluzija”.

Iako je ovim sportom počela da se bavi tek 2014. godine, dakle sa 49 godina Mina-Marija Antikainen dobila je priliku da debituje na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu kao “prva transrodna klizačica”.

Da Finkinja, koja je zapravo vlasnica farme u gradu Silinjerviju, možda i nije u potpunosti dorasla tituli klizačice i svom zadatku, pokazalo je to što je pala već u prvim sekundama nastupa.

Nakon pada nije mogla da ustane, ali na njenu sreću, u pomoć joj je pritrčala devojka koja je na ceremoniji otvaranja nosila zastavu Finske.

ČITAJTE:  Češka: Ukida se obavezna operacija za trasrodne osobe

Kako su preneli mediji, Antikainen se izjašnjava kao “rodno neutralna žena”, a celog života je sanjala o tome da bude “ledena princeza”.

Finska klizačka asocijacija navela je da se Antikainen prethodno takmičila u mnogim klizačkim takmičenjima, a nespretni nastup je, kako se ističe, vežbala pet sati nedeljno.

Nakon što je u javnosti pokrenuta debata o tome da li treba omogućiti istopolnim parovima da se takmiče na najvećim takmičenjima u umetničkom klizanju, finski organizatori Evropskog prvenstva odlučili su da slogan ovogodišnjeg takmičenja bude “Samo budi svoj”.

– Umetničko klizanje je veoma konzervativan sport sa raznim strogim pravilima. U međunarodnim takmičenjima istopolni parovi nisu dozvoljeni, a ne postoji ni kategorija za nebinarne klizače – rekao je Outi Vuorenheimo, izvršni direktor Finske asocijacije umetničkog klizanja i dodao da se nada da će svaka država “početi da radi na ravnopravnosti i različitosti” u toj oblasti.

ČITAJTE:  U Švedskoj granica za operaciju promene spuštena na 16 godina

Izvor: Večernje novosti


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.