Egipat: Policija proganja LGBT osobe preko aplikacija za upoznavanje


Egipatska policija koristi aplikacije za upoznavanje da bi namamila i proganjala pripadnike LGBT populacije i kriminalizovala njihovo ponašanje, navodi Bi-Bi-Si. Policijski transkripti dokazuju da pripadnici egipatske policije traže žrtve iz redova LGBT populacije koje žele da se upoznaju preko aplikacija, a ponekad i izmišljaju dokaze protiv njih.

Policajci namerno započinju komunikaciju preko aplikacija kao što su Huizhir i Grinder, lažno se prestavljaju kao pripadnici LGBT populacije i pokušavaju da namame pripadnike seksualnih manjina na sastanak. Umesto sastanka žrtvu očekuje hapšenje na osnovu „zakona o razvratu”, a ponekad i zlostavljanje.

U nekim slučajevima policajci se trude da preko lažnih profila žrtvama ponude novac za seks. Egipatski pravnici naglašavaju da je upravo navodna prostitucija razlog zbog koga žrtve, Egipćani ili stranci, mogu da završe pred sudom. Žrtve navode da su dokazi protiv njih neretko falsifikovani i da policija želi da seksualne manjine predstavi kao osobe koje se prostituišu.

ČITAJTE:  Većina Grka je protiv usvajanja dece u istopolnim brakovima

Bivši savetnik ministra unutrašnjih poslova Egipta za onlajn kriminal i trgovinu ljudima Ahmed Taher izjavio je 2020. godine da Egipat „regrutuje policajce čiji je zadatak da putem interneta otkrivaju homoseksualna okupljanja i grupne seksulane orgije” Eksperti za sajber bezbednost su za Bi-Bi-Si pomenuli da postoje bezbednosni propusti u aplikacijama„Hu iz hir” i „Grinder” koji otkrivaju lokacije korisnika i njihove lične podatke. Takvi podaci postaju oružje koje može da se okrene protiv LGBT populacije, naglašavaju stručnjaci, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.