Slovenija: Istopolni partneri mogu da usvajaju decu


U Sloveniji su 31. januara stupile na snagu izmene Porodičnog zakona prema kojima je brak životna zajednica dve osobe, a istopolnim parovima omogućeno je usvajanje deteta.

Shodno ovim izmenama, brak više nije životna zajednica samo muža i žene, već životna zajednica dve osobe.

Na Tviteru se oglasila i ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon koja je pozdravila ovu odluku.

Ona je napisala da je 31. januar poseban dan za Sloveniju.

“Slovenija se pridružila najnaprednijim i najotvorenijim demokratijama sveta potpunim izjednačavanjem prava istopolnih partnera s pravima žena i muškaraca pri sklapanju braka”, napisala je ona.

Prema objašnjenju Ministarstva rada, vanbračna zajednica je dugotrajna životna zajednica dve osoba, ali ne više nužno muškarca i žene.

ČITAJTE:  Policajci vršili torturu i seksualno zlostavljanje dve LGBT osobe u Beogradu

Ustavni sud je u junu prošle godine presudio da je nesaglasno s Ustavom zakonsko uređenje u delu Porodičnog zakona prema kojem je brak životna zajednica muža i žene. Ujedno je odlučio da je neustavno regulisanje mogućnosti zajedničkog usvajanja deteta, što Zakonik ne dopušta istopolnim partnerima.

Ustavni sud naložio je rok od šest meseci da se otkloni utvrđena neustavnost. Ujedno je propisao da je, do otklanjanja neustavnosti, brak životna zajednica dve osobe bez obzira na pol te da istopolni partneri u partnerskoj zajednici mogu zajednički usvojiti dete pod istim uslovima kao i bračni drugovi.

Izmenama zakona koje su juče stupile na snagu, istopolni partneri u braku ili vanbračnoj zajednici izjednačeni su s zajednicom muškarca i žene u svim pravnim posledicama Porodičnog zakona i drugim pravnim područjima, pa tako i u uslovima za usvajanje deteta.

ČITAJTE:  Solidarnost: Štrajk glađu LGBTQ+ mladića – potez čoveka koji je izgubio svaku nadu u institucije

Izvor: B92


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.