Tradicionalne vrednosti homofobije


Da li je izražavanje homofobnog stava ministra Nenada Popovića njegovo legitimno pravo na mišljenje i na odbranu tradicionalnih vrednosti? To je Popović pitao pošto je svoju najnoviju homofobnu misao lansirao pre neki dan na Tviteru. Zbog toga je došlo do koškanja na sednici Vlade, posle čega je i sama premijerka Brnabić s pravom reagovala, upozorivši ministra da svojim istupima vređa građane koji su mu poslodavci.

Da, Popović ima pravo na privatni stav, ali taj stav građane ne interesuje, za njih je relevantno to što homofobija nije zvanična politika Vlade Republike Srbije.

I da, Popovićev privatni stav je legitiman, taman toliko koliko i stav da, recimo, ženu treba tući preventivno jer će posle biti kasno. Naime, ako prihvatimo da je pozivanje na „tradicionalne porodične vrednosti“ legitimno, moramo biti svesni da ne postoji nasilje koje tako ne bi moglo biti relativizovano i opravdano.

ČITAJTE:  Ministar magije: Unapređen položaj LGBT+ osoba

Ali, kako da zaštitu ugroženih manjinskih zajednica kakva je LGBT uklopimo u legitimno ljudsko pravo čak i na glupo mišljenje? Znamo jedno. U demokratskom društvu svako ima slobodu koja se prostire do momenta kada počinje da ugrožava slobodu onog drugog. Drugim rečima, da bismo svi bili slobodni, potrebno je da se dogovorimo oko toga da je sloboda svakog od nas pojedinačno limitirana. Taj limit zove se pristojnost, za ljude koji znaju šta znači taj pojam, za ostale – limit je zakon. A zakoni i Ustav Republike Srbije štite prava i jednakost svih građana, pa i pripadnika LGBT zajednice. I nema tradicionalnih vrednosti koja to smeju da ugroze. Ovo neko treba da objasni Popoviću, ako to ne zna, u šta sumnjam. Pre će biti da on svojom homofobijom smišljeno puca na aktuelnu premijerku, što za svakog pristojnog građanina treba da bude razlog da podrži Anu Brnabić, a za RTS treba da bude nauk: kada pozove Popovića u goste i kada mu omogući da brani svoje ideje, gledaoci stiču utisak da Javni medijski servis podržava diskriminaciju LGBT i da se svrstava na jednu od strana u aktuelnom političkom sporu koji potresa Vladu. A to niti je dobro niti je tačno.

ČITAJTE:  LGBT roditelji u Srbiji: Brinemo o detetu, radimo, družimo se…

Piše: Nebojša Krstić

Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.