Grejs Džons u Novom Sadu i pre Exita

Merlinka festival po četvrti put gostuje u Novom Sadu od 18. do 20. maja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine i donosi šest filmova, među kojima i popularni britanski dokumentarac „Grejs Džons: Crveno svetlo i hleb“ o muzičkoj pop ikoni Grejs Džons, koja nastupa na ovogodišnjem Exit festivalu. Na taj način publika će pre samog nastupa moći podrobnije da se upozna sa njenim živopisnim životom i uspešnom karijerom. Projekcije su u 19.30 i u 21 čas u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, i ulaz na sve filmove je besplatan.

Na programu će biti i španski dokumentarac „Rasprava oko kostiju“, francuski igrani film „120 otkucaja u minuti“, nemački dokumentarac „Kvirkor: kako pankovati revoluciju“, holandski igrani „Kraljica Amsterdama“ i finski igrani film „Tom od Finske“.

Španski dokumentarni film „Rasprava oko kostiju“ premijerno je prikazan prošle godine na Berlinalu i bavi se temom istorijskog sećanja u Španiji nakon Frankove smrti fokusirajući se na nepoznatu priču o represiji nad LGBT osobama tokom fašističke diktature. Među najpoznatijim žrtvama je i pesnik Francisko Garsija Lorka.

Francuski igrani film „120 otkucaja u minuti“ dobitnik je Specijalne nagrade žirija Kanskog festivala i prati grupu pariskih aktivista koji se bave prevencijom HIV-a tokom devedesetih godina prošlog veka, gde pojedini aktivisti preferiraju radikalniji pristup protestima.

Nemački dokumentarac „Kvirkor: Kako pankovati revoluciju“ ruši stereotipe o LGBT populaciji kao ljubiteljima pop i disko muzike i prikazuje kvir pankere koji raspravljaju o homofobiji, rodu, feminizmu, HIV-u, asimilaciji, seksu i, naravno, umetnosti, među kojima su Bruce LaBruce, John Waters, Bette Bitto i mnogi drugi.

Britanski dokumentarac „Grejs Džons: Crveno svetlo i hleb“ predstavlja uzbudljivo putovanje kroz nastupe, javni i privatni život pop ikone Grejs Džons. Njena smela estetika odzvanja kroz čitav film tokom kog režiserka Sofi Fajns stvara snažno filmsko iskustvo naizmeničnim smenjivanjem muzičkih sekvenci i intimnih privatnih snimaka koji na otkrivaju lice koje se krije iza maske ikone.

Holandski igrani film „Kraljica Amsterdama“ prati stalne goste gej kafića koji pokušavaju da spasu kafić od bankrotstva, tako što prave plan da tokom gej parade u Amsterdamu iz muzeja ukradu dijamantsku ogrlicu vrednu milione evra.

Finski film „Tom od Finske“ prati Touka Laksonena, odlikovanog oficira iz Drugog svetskog rata, koji se suočava sa progonom homoseksualaca u posleratnom Helsinkiju i utočište pronalazi u umetnosti i homoerotskim ilustracijama koji će ga proslaviti u Americi gde će postati poznat kao Tom of Finland.

Merlinka festival se od 2009. godine svakog decembra održava u Domu omladine Beograda i trenutno je u pripremi jubilarno deseto izdanje Merlinka festivala koje će biti organizovano od 6. do 9. decembra 2018. Prošle godine Merlinka festival su posetili dobitnik Specijalne nagrade žirija Kanskog festivala Roben Kampiljo i dobitnik Tedi nagrade Berlinala Brus LaBrus promovišući filmove koji će biti prikazani i u Novom Sadu. Merlinka festival se pored Beograda organizuje u Sarajevu, Tuzli, Novom Sadu, Nišu i Podgorici. Nastao je sa ciljem da promoviše LGBT kulturu kroz filmsku umetnost i da doprinosi smanjenju socijalne distance prema LGBT populaciji. Festival se pokazao kao uspešan metod u smanjenju homofobije, transfobije i predrasuda prema LGBT populaciji, jer na nekonfliktni način informiše o životima pripadnika LGBT populacije.

Više o programu na: http://merlinka.com/novi-sad-2018/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.