Svaki drugi član LGBTI zajednice bar jednom trpeo nasilje


Istraživanje o stavovima LGBTI zajednice prema nasilju u Srbiji, koje je predstavljeno danas, pokazalo je da je svaki drugi član te zajednice makar jednom trpeo nasilje.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta „Suočavanje sa nasiljem i diskriminacijom prema LGBTI osobama“, koji sprovode udruženja „Egal“ i „Prodor“, a bilo je 267 ispitanika.

Predstavnik udruženja „Prodor“ Radomir Milovanović rekao je da veliki broj ispitanika nema poverenja u institucije, jer misli da posle prijave nasilja nema adekvatnog okvira u adekvatnom vremenskom roku.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je tokom debate, koju je organizovao „Egal“, da je kazna za napad na muškarca, za kojeg su napadači mislili da je homoseksualac, bila neprijatno iznenađenje.

ČITAJTE:  Tužilaštvo: Postupamo povodom slučaja torture nad gej mladićem

Ona je rekla da joj je žao što nije bilo dobre poruke da je diskriminacija nedozvoljena i da misli da oni koji treba da sprovode zakon, pored brzine donošenja odluke treba da se vode i težinom dela motivisanog mržnjom.

Janković je istakla da taj slučj govori o tome koliko problema ima u društvu.

Aktivistkinja udruženja „Egal“ Anđela Čeh rekla je da je nasilje svakodnevica LGBTI zajednice i da je napad koji se dogodio u Beogradu realnost sa kojom se ta zajednici suočava, a napadnutom čoveku zahvalila je na hrabrosti da o tome progovori.

Čeh je kazala da je taj slučaj kroz odgovarajuću kaznu trebalo da se iskoristi da se pošalje poruka budućim nasilnicima, a da im je uslovnom kaznom poslata poruka da mogu da se izvuku.

ČITAJTE:  Homofobični jutjuber osuđen da pohađa LGBT časove

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

3 comments

  1. Neprijatno iznenadjenje? Kazna tj. odustvo iste je bila savrseno ocekivana jer vrlo dobro znamo u kakvom drustvu zivimo. Mrznja je sve prisutna, a zla namera dominantan model ponasanja. Pri tom se ovo ne odnosi samo na sveprisutno nasilje prema LGBT osobama vec na svaki segment drustva uopste. Srpsko drustvo je duboko bolesno i nalazi se u terminalnoj fazi raspadanja. Decenije nasilnog forsiranja mitova su urodile plodom i sada vise nema nade da ce ikada ista biti bolje.

  2. Vise je stvarno i cavkama na grani jasno da od nekakvog ispravnog delovanja institucija nema leba a nece ga ni biti. Mozda smo svi kolektivno toliko odlepili decenijskim ispiranjem mozga ukoliko smo ga uopste posedovali.
    Mlate se prazna slama, lanjske praske i ostale sorte naokolo pa posle tri dana nastupi kolektivna amnezija i tako…
    Dakle ,stangla u rukavu ili van kao prateci stajling.

  3. Korisno je da dodam da sva ova takozvana udruzenja za zastitu pravi LGBT osoba ne vrede nicemu kao i po obicaju. Odreda su svi ispali pederi. Niko se nije dosetio da organizuje nekakav skup ili protest i poploca neki gradski trg svojim telima ili nekakv slicni manifest u cilju nekog napretka.
    Samo se mlati uz vetar i paradira bez ikakvog jasnog zahteva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.