Pojavio se novi soj virusa HIV

Naučnici su u najnovijoj studiji po prvi put nakon 19 godina uočili potpuno novi soj HIV-a.

Soj pripada M grupi verzije HIV-1 odnosno istoj porodici virusnih podtipova koji uzrokuju globalnu pandemiju HIV-a, tvrdi kompanija ‘Abbott Laboratories’ koja je zajedno sa Univerzitetom Misuri sprovela istraživanje.

HIV ima nekoliko različitih podtipova ili sojeva, kao i drugi virusi, te poseduje sposobnost menjanja i mutiranja tokom vremena. Ovo je prvi novi soj HIV-a grupe M koji je utvrđen otkad su 2000. godine uspostavljene smernice za razvrstavanje podtipova.

Medicinskoj zajednici je važno da zna koji su sojevi virusa aktuelni kako bi se osiguralo delotvorno testiranje za otkrivanje bolesti, piše CNN.

“Ovo može da postane pravi izazov za dijagnostičke testove”, izjavila je virolog Meri Rodžers, koautorka istraživanja.

Doktor Entoni Fauči, direktor američkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti, rekao je da su trenutni tretmani protiv HIV-a delotvorni i protiv ovog novootkrivenog soja, ali da njegovo otkriće sigurno upotpunjuje kartu razvoja HIV-a.

Za sada nije poznato da li ova varijanta virusa ima drugačiji uticaj na bolesnika, ali sadašnji tretmani HIV-a mogu delovati na široki spektar virusnih sojeva.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu od HIV-a boluje oko 36,7 miliona ljudi, a od 2016. novoobolelih ima oko 1,8 miliona.

Izvor: 021.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.