Nemačka zabranjuje “preobraćanje” homoseksualaca


Biti gej nije bolest, kaže nemački ministar zdravlja Jens Špan. To bi uskoro trebalo da bude regulisano i zakonom. Nemačka najavljuje zakonsku zabranu kontroverznih „terapija za lečenje homoseksualnosti“.

Prema predlogu zakona, tzv. „terapije preobraćanja“ trebalo bi da bude u potpunosti zabranjena za sve osobe mlađe od 18 godina. Ipak, zakon ne predviđa potpunu zabranu: odrasle osobe mogu da se podvrgnu „terapiji lečenja seksualnosti“, iako pod ograničenim uslovima. Praksa ne bi bila zakonita ako osoba pristane na terapiju nakon što je prevarena, prisiljena ili joj se pretilo.

Oni koji krše zakon mogli bi da se suoče sa kaznom zatvora u trajanju do godinu dana ili novčanom kaznom. Predlog zakona ne precizira kolika bi mogla da bude novčana kazna.

ČITAJTE:  Marko Mihailović napustio studio nakon sumanutih teorija zavere o LGBT

Ostale terapije, one koje tretiraju seksualne sklonosti poput egzibicionizma ili pedofilije izuzete su od predloga zakona.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan, koji se inače javno deklariše kao gej, naglasio je tim povodom da biti LGBT „nije bolest“ i na to ne bi trebalo tako ni tretirati. Špan je dodao da najavljena zakonska zabrana „jasna poruka društvu i ljudima koji se bore sa svojom seksualnošću: ’Vi ste u redu baš takvi kakvi ste’.“

Depresija, anksioznost, sklonost ka samoubistvu

Procenjuje se da se u Nemačkoj svake godine obavi oko hiljadu takvih „terapija“, a sprovode ih i sveštenici i psihoterapeuti.

Kroz takve tretmane pokušava se da se suzbije seksualnost neke osobe, a oni se često sprovode na deci i tinejdžerima. Tokom seansi koriste se metode koje uključuju i elektrošokove, a takođe se podstiču i averzije, što medicinski stručnjaci smatraju mentalnim nasiljem.

ČITAJTE:  Andreju Obradoviću koji štrajkuje glađu ispred Skupštine pozlilo

Posledice mogu biti depresija, anksiozni poremećaji i povećan rizika od samoubistva. A povrh svega, efikasnost takvih „terapija“ uopšte nije dokazana.

Izvor: Deutsche Welle


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.