Srbija i Kosovo uz zemlje koje poštuju LGBT prava


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su u petak u Vašingtonu dokument u kojem se, između ostalog, navodi da će „obe strane raditi na tome da 69 država koje su kriminalizovale homoseksualnost, istu dekriminalizuju“.

Goran Miletić, član Organizacionog odbora Beograd Prajda i direktor Civil Rights Defendersa za Evropu, kaže za Danas da član sporazuma koji se odnosi na rad na dekriminalizaciji homoseksualnosti u 69 zemalja sveta nije direktno povezan sa unapređenjem ljudskih prava LGBT zajednice u Srbiji i na Kosovu.

– U toj rečenici nema čak ni deklarativne posvećenosti primeni međunarodnih standarda koji su isti i za Srbiju i za Kosovo i gde je sledeći korak legalizacija istopolnih zajednica – ukazuje Miletić.

Međutim, kako dodaje, indirektno, ova obaveza znači svrstavanje u red zemalja koje bi trebalo na međunarodnom planu da zastupaju poštovanje ljudskih prava LGBT zajednice.

– To bi u praksi trebalo da izgleda tako što bi predstavnici vlasti zahtevali ili izražavali očekivanje da neka od zemalja dekriminalizuje homoseksualnost. Na listi takvih zemalja sa kojima Srbija trenutno ima bliske odnose su UAE, Iran, Irak, Uzbekistan, Turkmenistan, Mjanmar, Egipat, ali i veliki broj afričkih zemalja. Za lokalne LGBT zajednice bi to značilo da Srbija iskrena u svojoj nameri poštovanja ljudskih prava i da izjave predstavnika vlasti nisu samo deklarativne – ukazuje Miletić.

Upitan da li je moguće da Srbija u narednom periodu usvoji zakon o istopolnim partnerstvima, naš sagovornik odgovara da je „naša međunarodna obaveza još od kraja 2015. godine“.

– Vlada je predvidela donošenje ovog zakona u svojoj strategiji i akcionom planu koji se bavi suzbijanjem diskriminacije, ali je očigledno da sve zavisi od političke volje koja je u ovom trenutku jasnija nego ikada. Ukoliko predsednik Vučić i Srpska napredna stranka (SNS) budu želeli, ovaj zakon može biti usvojen jako brzo, budući da su model sačinile organizacije sa ljudska prava još pre nekoliko godina – naglašava Miletić.

ČITAJTE:  Brnabić: Ambasador u Poljskoj nije opozvan zbog pisma

Predrag Azdejković, urednik gej magazina „Optimist“, smatra da će SAD u budućem periodu da se zalaže za dekriminalizaciju homoseksualnosti na svetskom nivou i da će vršiti pritisak na zemlje u kojima se homoseksualnost kažnjava smrtnom ili zatvorskom kaznom.

– Tom stavkom u sporazumu SAD traži podršku za svoju spoljnu politiku. Ona je pre svega simbolička i Srbija se sve više stavlja na stranu zemalja koje poštuju i štite prava LGBT osoba. Nažalost, Srbija u tom spoljno-političkom narativu prednjači dok u unutrašnjem nazaduje – ističe Azdejković za Danas.

Prema njegovim rečima, LGBT aktivisti u Srbiji konstantno kritikuju Anu Brnabić i vrše pritisak kako bi dobili zakon o istopolnim partnerstvima, „ali što mi više kritikujemo to premijerka ostaje gluva na naše kritike“.

– LGBT populacija je duboko razočarana njenim postupcima jer smo od nje očekivali mnogo više. Izgleda da smo i mi kao aktivisti pogrešili što smo polagali nade u nju, mislim da smo izabrali pogrešnu osobu, umesto da smo se fokusirali na Vučića i od njega zahtevali zakone koji se tiču LGBT populacije. Ipak se zna ko u ovoj zemlji nosi pantalone – smatra Azdejković.

Izvor: Danas


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.