Objavljena zbirka “Pismo za Estabana i druge priče”


Nedavno je iz štampe izašla zbirka Pismo za Estabana i druge priče. Ova zbirka je proizašla iz konkursa Cvet moje tajne koji su, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, raspisali magazin Optimist i magazin za promociju čitanja Bookvar. Konkurs su podržali Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, Službeni glasnik i XL bar.

Na konkursu koji je trajao od 6. maja do 27. juna ove godine pristiglo je šezdeset i pet priča. Priče su tematski bile posvećene iskustvima gej muškaraca, lezbejki, biseksualnih, transeksualnih, transrodnih, interseks i queer osoba, a zajednički motiv svim pričama je španski sineasta Pedro Almodovar.

Uredništva Bookvar i Optimist magazina napravila su uži izbor za nagradu od trinaest priča koje su čitali članovi žirija, pisac Stefan Mihajlovski, prevoditeljka i urednica u izdavačkoj kući Studio Leo Branislava Erak i pisac i urednik Bookvar magazina Milan Aranđelović. Oni su odabrali u najuži izbor priče Pojedinosti u prikazu lica i tela Nikole Živanovića, Pismo za Estebana Nemanje Ilića, Almodovar Marije Krtinić i Anđelko Bojana Krivokapića, dok je za pobedničku izabrana priča Pismo za Estebana Nemanje Ilića. Novčani deo nagrade u iznosu od 200 evra sponzoriše „XL bar“ iz Beograda.

ČITAJTE:  Nedopustive izjave ministra Malog o seksualnoj orijentaciji

Pisana poetskim stilom, ali bez imalo patetike, priča Pismo za Estabana otkriva onaj skriveni svet, svet običnih ljudi koji retko kada dobiju priliku da se o njima napiše roman ili snimi film. Autor priču smešta na marginu, možda i najboljeg, Almodovarovog filma Sve o mojoj majci, otkrivajući nam fragmente Estabanovog života. I ne samo njih. Priča se bavi potencijalom koji skriva svaki život, u ovom slučaju tragično okončan, budeći u čitaocu želju da ne odustane i da ne propusti nijednu priliku. Pismo za Estabana na najbolji način povezuje filmski svemir Pedra Almodovara sa običnim, ponekad, banalnim i možda manje zanimljivim, ali svakako životom vrednim življenja.

Promocija knjige biće održana u četvrtak, 17. septembra sa početkom u 20 časova u XL baru u Beogradu (Terazije 13, prvi sprat) biće. Na promociji će knjige biti deljenje besplatno sve do isteka zaliha.

ČITAJTE:  Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog optužbe za policijsko zlostavljanje LGBT osoba

Knjigu, takođe, možete čitati i onlajn na OVOM linku ili ga skinuti u PDF format na OVOM linku.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.