Ruska Duma usvojila zakon o zabrani LGBT propagande za sve uzraste


Državna Duma Rusije usvojila je danas u drugom čitanju zakon o zabrani LGBT propagande, kao i propagiranja pedofilije i promene pola u Rusiji.

Sličan zakon je već na snazi od 2013. godine, ali se odnosio samo na maloletnike, a novi zakon se odnosi na sve uzraste. Advokati i aktivisti za ljudska prava strahuju da će zakon inkriminisati svako javno pominjanje LGBT osoba kao fenomena.

Dokument predviđa zabranu propagande netradicionalnih seksualnih odnosa i pedofilije u medijima, na internetu, u reklamama, književnosti i bioskopu.

Zakon takođe zabranjuje pozivanje tinejdžera na promenu pola na internetu, medijima, knjigama, audiovizuelnim uslugama, filmovima i reklamama.

Zabranjeno je izdavanje potvrde o iznajmljivanju filma ako sadrži materijal koji promoviše netradicionalne seksualne odnose i sklonosti.

ČITAJTE:  Na Beograd Prajdu učestvovalo oko 4.000 ljudi

Državna duma je podržala normu prema kojoj će organizacija koju ovlasti vlada biti odgovorna za praćenje relevantnih nezakonitih informacija.

Rusko medijsko regulatorno telo (Roskomnadzor) će, navodi se u dokumentu, utvrditi proceduru za praćenje interneta i blokiranje sajtova koji krše zakon o propagandi.

Aktivisti za ljudska prava i aktivisti koji rade sa LGBT grupama smatraju da će novi zakon onemogućiti rad organizacijama, povećati ne samo represiju, već i stepen svakodnevne mržnje prema LGBT osobama, te da će negativno uticati na psihu LGBT tinejdžera. Više puta su izjavljivali da bi zakon narušio prava društva u celini.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.