Ruska Duma usvojila zakon o zabrani LGBT propagande za sve uzraste


Državna Duma Rusije usvojila je danas u drugom čitanju zakon o zabrani LGBT propagande, kao i propagiranja pedofilije i promene pola u Rusiji.

Sličan zakon je već na snazi od 2013. godine, ali se odnosio samo na maloletnike, a novi zakon se odnosi na sve uzraste. Advokati i aktivisti za ljudska prava strahuju da će zakon inkriminisati svako javno pominjanje LGBT osoba kao fenomena.

Dokument predviđa zabranu propagande netradicionalnih seksualnih odnosa i pedofilije u medijima, na internetu, u reklamama, književnosti i bioskopu.

Zakon takođe zabranjuje pozivanje tinejdžera na promenu pola na internetu, medijima, knjigama, audiovizuelnim uslugama, filmovima i reklamama.

Zabranjeno je izdavanje potvrde o iznajmljivanju filma ako sadrži materijal koji promoviše netradicionalne seksualne odnose i sklonosti.

ČITAJTE:  Papa: “U Vatikanu ima pede*luka”

Državna duma je podržala normu prema kojoj će organizacija koju ovlasti vlada biti odgovorna za praćenje relevantnih nezakonitih informacija.

Rusko medijsko regulatorno telo (Roskomnadzor) će, navodi se u dokumentu, utvrditi proceduru za praćenje interneta i blokiranje sajtova koji krše zakon o propagandi.

Aktivisti za ljudska prava i aktivisti koji rade sa LGBT grupama smatraju da će novi zakon onemogućiti rad organizacijama, povećati ne samo represiju, već i stepen svakodnevne mržnje prema LGBT osobama, te da će negativno uticati na psihu LGBT tinejdžera. Više puta su izjavljivali da bi zakon narušio prava društva u celini.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.