Kako postati bolja i kvalitetnija osoba


Problem koji vlada među globalnom populacijom današnjice, a naročito među članovima osetljivih grupacija poput LGBTQ zajednice, jeste prezasićenost spoljnim utiscima, nepravdama i nezadovoljstvima, što dovodi do uznemirenosti i naposletku malodušnosti. Problem modernog doba je upravo zanemarivanje rada na sebi zbog utučenosti podovom sveta oko sebe. Pripadnici LGBTQ zajednice na našem prostoru se nažalost još uvek susreću sa diskriminacijom i uošte nezdravim okruženjem koje oduzima previše pažnje i energije pojedincu. U takvom okuženju on zanemaruje sebe i rad na sebi, a fokus prenosi na borbu protiv negativnih uticaja svoje sredine ili barem na ograđivanje od istih. Iako suprotsatvljanje diskriminaciji jeste veliki podvig, ne bismo smeli da dozvolimo da nas ovakve borbe odvajaju od nas samih i sprečavaju da radimo na svojim ličnim kvalitetima. U tekstu koji sledi ćemo se baviti načinima na koje možemo da postanemo bolja i kvalitetnija osoba i, zadovoljniji sobom, postignmo unutrašnji mir.

Rad na svome telu

Samopouzdanje u velikoj meri dolazi iz osećaja zadovoljstva svojim fizičkim izgledom, što ne znači da je osoba površna, nego da je svesna da je njen fizički izgled jedan od osnovnih faktora koji utiču na to kako je okolina vidi, a naročito na prvi utisak koji ostavlja. Iako je fizički izgled samo jedan od slojeva ličnosti, za mnoge najmanje važan, dobro je da radimo na njemu i na ovaj način izrazimo ljubav prema sebi. Usko u vezi sa time je i zdravlje, energija koju ćemo imati ako budemo redovno vežbali i imali balansirane obroke. U svoju dnevnu rutinu uvedite korake nege svoga tela i ovo će nesumnjivo uticati na vaše raspoloženje, samopouzdanje i odnos prema svetu oko sebe. Na put ka unutarnjem miru bi trebalo da krenemo zadovoljni sobom.

ČITAJTE:  Psihološkinja Jelena Zulević o nebinarnim osobama

Rad na svome duhu

Duhovnost je pojam koji možemo shvatiti na različite načine, jer ima drugačije značenje za drugačije ljude, ali se u osnovi odnosi na razumevanje postojanja koje je iznad fizičkog. Neki će se okrenuti religiji i molitvi, dok će drugi tragati za učenjima i teorijama koje im pružaju drugačija objašnjenja duhovnog. Neovisno o tome na koji način ćemo pokušavati da kultivišemo i objasnimo svoja unutarnja zbivanja i ovaj vid postojanja sveta oko nas, važno je da unapređujemo svoj duh aktivnostima koje ga hrane i upotpunjavaju. Rad na svome duhu za neke može da znači meditaciju, koja će im pružiti priliku da se u određenim momentima dana fokusiraju samo na sebe i svoj um. Za druge će rad na svom unutarnjem biću značiti dobročinstvo i pomaganje drugima i uživaće u osećaju zadovoljstva koji proizilazi iz ovakvih postupaka. Razmislite o tome da li ćete svoj duh najbolje nadograditi na jedan od ova dva načina ili možda, na primer, uživajući u umetnosti, i nemojte izostaviti da svakoga dana u ovom smislu radite na sebi.

ČITAJTE:  Aljbin Kurti na čelu Parade ponosa u Prištini: Performans za zapadne partnere

Rad na svetu oko sebe

Da bismo mogli da smatramo sebe dobrom i kvalitetnom osobom, potrebno je da načinimo određene iskorake za opšte dobro. Razmislite, na koji način biste mogli da učinite svet oko sebe boljim mestom, tačnije opredelite se za svoj doprinos na osnovu svojih sklonosti i svoje percepcije osnovnih problema koji negativno utiču na njega. Zaštita životne sredine je od ključnog značaja za svet u kojem živimo, te se možete interesovati u vezi sa načinima na koje možete doprineti zdravlju planete, prirdužiti se akcijama pojedinih inicijativa ili udruženjima koja se bave ovim problemima. Ukoliko određene društvene probleme poput nasilja i diskriminacije smatrate gorućim problemima sveta oko nas, možete podržati rad aktivista koji se bave ovim pitanjima. Potrudite se da u svoju svakodnevicu uključite rad na svetu oko sebe i ovo će bez sumnje doprineti kvalitetu vaše ličnosti.

ČITAJTE:  Biti gej u ukrajinskoj vojsci

Rad na svom užem okruženju

U težnji da postanemo kvalitetnija osoba, trebalo bi da radimo i na svome okruženju. Birajte prijatelje i okružite se ljudima koji pozitivno utiču na vas i doprinose vašem boljem raspoloženju, vašoj ljubavi prema životu i pomažu vam svojim prisustvom, stavovima i odnosom prema životu da postignete unutarnji mir.  Ukoliko se budete vodili ovim kriterijumima prilikom formiranja svoga okruženja, vi ćete nadograđivati svoju ličnost kroz razmenu iskustava sa ljudima koji vas podstiču da rastete i razvijate se kao osoba. Ovakvi ljudi će svakoga od nas inspirisati i pomoći nam da se oblikujemo na način na koji želimo.

Brz život i brojne senzacije koje sačinjavaju svakodnevicu modernog čoveka ne dozvoljavaju mu da se fokusira na sebe i čine da njegovi dani prolaze stihijski, neprimetno. Ovo se naročito odnosi na pripadnike LGBTQ zajednice, koji se neretko nalaze u okruženju koje im ne dozvoljava da se u potpunosti izraze i neretko još uvek moraju da tragaju za prihvatanjem i razumevanjem. U toj zbrci emocija, obaveza, zahteva i problema, važno je da ne prestanemo da negujemo ljubav prema sebi i svetu oko sebe, oblikujući se u bolju i kvalitetniju ličnost.

Piše: Velibor Zivkoff


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.