Zaštitnik građana organizovao dijalog o unapređenju prava transrodnih osoba


Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je danas nadležne državne organe, međunarodne i organizacije civilnog društva na unapređenje komunikacije i saradnje u cilju implementacije revidirane Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije kojom je transrodni identitet uklonjen sa liste mentalnih oboljenja.

„Transrodni identitet je 2019. godine revizijom Međunarodne klasifikacije bolesti (MKB 11) uklonjen sa liste mentalnih oboljenja i premešten u domen seksualnog zdravlja. Republika Srbija ima obavezu da primenjuje međunarodne standarde i uskladi svoje propise“, izjavio je Pašalić.

Pašalić je danas u sedištu institucije Zaštitnika građana inicirao dijalog predstavnika državnih organa, zdravstvenih ustanova, međunarodnih i organizacija koje se bave zaštitom prava transrodnih osoba, kojem je prisustvovao i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

ČITAJTE:  Tužilaštvo: Postupamo povodom slučaja torture nad gej mladićem

Ministar Žigmanov je rekao da se institucionalni okvir za implementaciju MKB 11 izgrađuje, da su bolja komunikacija svih aktera i intersektorska saradnja neophodni kako bi se ovaj proces uspešno okončao i da će njegovo ministarstvo dati doprinos unapređenju sistemskih mera i usluga u korist građana.

Dijalogu, održanom na inicijativu udruženja transrodnih osoba „Kolektiv Talas“, prisustvovali su v.d. pomoćnika direktora Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja dr Vojislav Radosavljević, šefica Kabineta za transrodna stanja Klinike za psihijatriju KCS prim. dr Dragana Duišin i predsednica Republičke stručne komisije za transrodna stanja prof. dr Svetlana Vujović.

Takođe, sastanku su prisustvovali i predstavnici Misije UN u Srbiji i Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, Lekarske komore Srbije, Instituta za javno zdravlje ,,Dr Milan Jovanović – Batut“, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije i predstavnici udruženja transrodnih osoba „Geten“ i „XY Spektrum“.

ČITAJTE:  Dokle više netrpljivost prema drugačijima?

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.