Promocija zbirke Niko više ne ide u raj i druge priče


U ponedeljak, 27. decembra sa početkom u 19 časova u XL baru u Beogradu (Terazije 13 – prvi sprat) biće organizovana promocija knjige Niko više ne ide u raj i druge priče.

Ova zbirka priča nastala je na temelju konkursa Ljubav je zakon za najbolju kvir priču, koji su, uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Službenog glasnika, raspisali Bookvar online magazin i Optimist magazin.

Na konkurs je pristiglo je osamdest i pet priča. Priče su tematski bile posvećene iskustvima gej muškaraca, lezbejki, biseksualnih, transseksualnih, transrodnih, interseks i queer osoba. Uredništva Bookvar i Optimist magazina napravila su uži izbor za nagradu od petnaest priča koje su čitali članovi žirija, pisac Stefan Mihajlovski, prevoditeljka i urednica u izdavačkoj kući Studio Leo Branislava Erak i pisac i urednik Bookvar magazina Milan Aranđelović. Oni su odabrali u najuži izbor priče Ulica Pipcs Bojana Krivokapića, Svedoci Vere Kurtić, Sve naše što ste imali Nemanje Ilića, Niko više ne ide u raj Sare Sarić, Obećanje Milana Živanovića.

ČITAJTE:  Dodeljena Merlinka nagrada za najbolji kvir film na FEST-u

Nagradu Leposava Mijušković osvojila je priča Niko više ne ide u raj Sare Sarić. Polazeći od činjenice da većina religija propagira ljubav kao vrhunsku vrednost i stožer okupljanja, autorka priče Niko više ne ide u raj je, odgovarajući na zadatu temu konkursa Ljubav je zakon, vratila ljubav u nebeski panteon. Poput zlatne jabuke najlepšoj, ovaj „vrući krompir” dolazi pravo u ruke višim i nižim božanstvima svih poznatijih religija stvarajući nebeski urnebes. Koristeći se poznatim kanonskim narativom, njihovim naravima i ulogama koje imaju u duhovnim spisima, zatim poigravanjem sa rodnim i polnim identitetima nebeskih stvorenja, autorka stvara niz duhovitih scena u kojima svevišnji svih sfera pokušavaju da dođu do odgovora da li je ljubav zaista zakon.

ČITAJTE:  Ijan Mekelen raskinuo sa 54 godina mlađim dečkom

Knjigu možete kupiti u knjižarskom lancu Delfi, kao i u knjižari Beopolis.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.