Odobren prvi lek za smanjenje rizika od zaraze HIV-om


Američka uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je prvi lek na svetu u obliku injekcije za smanjenje rizika od dobijanja HIV-a.

Injekcija „Apretude”, odnosno „kabotegravir suspenzija sa produženim oslobađanjem za injekcije” je alternativa dnevnim pilulama za prevenciju HIV-a kao što su „Truvada” i „Descovi”. Ove pilule su do 99 odsto efikasne u prevenciji seksualnog prenošenja HIV-a, ali se moraju uzimati svaki dan da bi bile efikasne.

Nasuprot tome, sa tretmanom „Apretude”, ljudi u početku dobijaju dve injekcije, u razmaku od jednog meseca, a zatim dobijaju injekciju svaka dva meseca nakon toga, prema FDA.

„Ova injekcija, koja se daje svaka dva meseca, biće ključna za suzbijanje epidemije HIV-a u Americi uključujući pomoć ljudima sa visokim rizikom i određenim grupama gde je pridržavanje svakodnevnih lekova bilo veliki izazov ili nije realna opcija”, kaže on.

ČITAJTE:  Biti gej u ukrajinskoj vojsci

FDA se nada da će dostupnost injekcionih lekova dugog dejstva za prevenciju HIV-a povećati unos takvih lekova u grupama visokog rizika, preneo je En – Bi Si njuz.

Izvor: Politika


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

  1. Vest je nepotpuna tj. samo delimicno tacna. Tablete se NE “moraju uzimati svaki dan da bi bile efikasne”. Postoji i drugi nacin. 2 tablete 2 sata pre seksa, onda jos 1 nakon 24 sata i jos 1 sledeceg dana. Funkcionise ako seks imate povremeno tj. ne svaki dan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.