Preminuo je reditelj, dramski pisac i glumac Milan Jelić


Milan Jelić, naš proslavljeni reditelj, dramski pisac, scenarista i glumac, preminuo je posle kraće bolesti, pišu Novosti.

Ostavio je dubok trag u domaćoj kinematografiji i radio je na brojnim filmovima koji su bili najgledaniji u bioskopima i nebrojeno puta reprizirani na našim najgledanijim televizijama, piše Nova.rs.

Oni koji su ga poznavali opisivali su ga kao skromnog po prirodi, čoveka koji je bio deo javne scene, a godinama se sklanjao od javnosti.

Milan Jelić je debitovao dugometražnim igranim filmom „Bubašinter“, a zatim je snimio „Tigra“, „Rad na određeno vreme“, „Nedeljni ručak“, „Moj tata na određeno vreme“, kao i mnoge druge.

Zajedno sa Predragom Perišićem napisao je scenario za kultni film „Ljubavni život Budimira Trajkovića“, a njegovo delo je i scenario za ostvarenje „Još ovaj put“.

ČITAJTE:  Rok Hadson: Apolon starog Holivuda

Dobio je brojna jugoslovenska priznanja, a od međunarodnih izdvajao je nagradu za režiju filma „Rad na određeno vreme“, na filmskom festivalu u Avelinu, kada je žirijem predsedavao čuveni scenarista Đuzepe de Santis.

Pre dve godine primio je Nagradu za životno delo koju mu je dodelio Udruženje filmskih umetnika Srbije.

Jelićev film „Čudna noć“ otvorio je poslednji jugoslovenski filmski festival u Puli. On je tada, kao jugoslovenski reditelj, zatvorio rediteljsku beležnicu, a poslednjih godina nameravao je da je ponovo otvori, no nije mu se dalo.

Samo najbliži prijatelji znali su ga po nadimku Vikont, jer je potomak grofova i pisaca, Ivana Gundulića i Save Vladislavića. A, kako saznajemo, poslednja želja mu je bila da bude kremiran i da njegova urna bude položena u Aleji zaslužnih građana.

ČITAJTE:  Žrtva policijske brutalnosti započela štrajk glađu

Izvor: Večernje novosti


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.