U petak u 18h protest u Manježu


U proteklih nekoliko dana dogodila su se dva brutalna napada u kojima su povređena četiri mladića. U parku Manjež U.G. je izboden nožem u noći između 27. i 28. februara, dok su dan radnije N.V-u nanete telesne povrede od strane obezbeđenja jednog beogradskog kluba. Ovi incidenti su motivisani mržnjom prema LGBT+ zajednici i predstavljaju najgrublje ugrožavanje naše bezbednosti.

Kako se nasilje povećava, a institucije i dalje zatvaraju oči pred nasiljem nad našom zajednicom, u petak 3. marta organizovaćemo protest pod nazivom “Mržnja ubija” u parku Manjež, koji počinje u 18h.

Zahtevamo:

– Pronalaženje i sankcionisanje počinitelje zločina nad U.G i N.V. i to u skladu sa članom 54a Krivičnog zakonika.
– Postupanje policije i tužilaštva u skladu sa međunarodnim standardima u oblasti zaštite i podrške žrtava
– Hitan sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Bratislavom Gašićem

ČITAJTE:  Menadžeri gej kluba uhapšeni zbog LGBT ekstremizma

Uoči Europrajda u javnosti se inteziviralo organizovano širenje mržnje prema LGBT+ zajednici. Udruženje Da se zna! evidentiralo je 68 incidenata motivisanih homofobijom i transfobijom samo od avgusta prošleg godine.

Prema podacima udruženja Da se zna! skoro 90 odsto žrtava homofobičnih i transfobičnih incidenata prijavljenih nadležnim organima nema nikakve informacije o slučajevima koje su prijavili. LGBT+ osobe koje su pretrpele nasilje su po pravilu izložene sekundarnoj viktimizaciji, a ovakvi slučajevi retko rezultiraju pokretanjem sudskih postupaka.

Pozivamo da se pridružite protestu i zajedno pošaljemo poruku da nećemo tolerisati nasilje!


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.