Predstavljena fotomonografija “Trans Balkan” u izdanju Službenog glasnika


Zbirka stotinu portreta sa intervjuima transrodnih osoba iz 11 zemalja regiona, u formi fotomonografije pod nazivom “Trans Balkan” autora Aleksandra Crnogorca u izdanju Službenog glasnika, predstavljena je u knjižari Geca Kon u Beogradu. Promociji su, pored autora, prisustvovali i direktorka JP Službeni glasnik Jelena Trivan, kao i jedna od učesnica projekta.

– Posao državnih izdavačkih kuća je da se bave važnim društvenim temama, privatnih kuća da se bave profitom. Stoga nemojte da vas čudi što ćete na policama upravo Službenog glasnika naći “Trans Balkan”. Naša obaveza je da govorimo o društvenim temama koje su marginalizovane i koje su na izvestan način tabu. U tom smislu, ovo je jedna od najvažnijih knjiga koje je izdao Službeni glasnik – izjavila je Trivan na konferenciji za novinare.

– Ovo nije knjiga koja se bavi fenomenom transrodnosti, njegovim uzrocima, zakonskim rešenjima. To je fotomonografija koja će najobičnijem građaninu pokazati kako trans osobe žive na Balkanu. A problemi su svima zajednički – dodala je Trivan.

Jedna od učesnica projekta, Nora Janković, istakla da je autor monografije svojom knjigom pružio prostor trans osobama da kroz intervjue pošalju poruku svojim rečima, za šta nemaju često prilike, a što je izuzetno važno za bolje razumevanje kod šire javnosti.

Autor monografije “Trans Balkan” naglasio je da mu je glavna motivacija tokom trogodišnjeg rada na projektu bila da podigne vidljivost trans osoba na našem prostoru, koja je doskora bila skoro nepostojeća i da dobiju priiku da direktno komuniciraju sa publikom.

– Bitno je da sami obrađujemo svoje teme i strašno sam zahvalan Službenom glasniku i Jeleni, i mislim da će ovo ostati kao vrlo vredan dokumenat. Bilo koja trans osoba će moći da nađe u biblioteci knjigu koja je posvećena transrodnosti – naglasio je autor.

ČITAJTE:  Da se zna: Poverenica osudila izjavu Zukorlića

Aleksandar Crnogorac se bavi fotografijom više od dvadeset godina. Tokom svog profesionalnog rada posvetio se modnoj, kao i komercijalnoj fotografiji mada je njegovo primarno interesovanje uvek bila i ostala dokumentarna fotografija. Rođen je u Beču, rano detinjstvo je proveo u Beogradu, a sa svega trinaest godina napustio je Balkan.

Diplomirao je političke nauke i međunarodne odnose na Univerzitetu Južne Kalifornije 2001. godine. Magistrirao je političke nauke na Kings koledžu u Londonu 2005. godine. Kasnije u Parizu brani i drugi master iz fotonovinarstva na SPEOS institutu (2008). Nakon više od dve decenije života izvan granica Balkana, Aleksandar se 2017. godine vraća u Srbiju sa namerom da se u potpunosti posveti dokumentarnoj fotografiji. Autora posebno zanimaju prava manjina (etničkih, verskih ili drugih manjina) i način na koji ih šire društvo posmatra i tretira. Takođe, zanima ga veza između ličnog identiteta i fizičkog sveta.

Izvor: Telegraf.rs

KNJIGU MOŽETE KUPITI U DELFI KNJIŽARAMA >>>


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.