Zabrinjavajući položaj mladih LGBT+ osoba


Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) saopštila je danas da je istraživanje sprovedeno u pet gradova Srbije pokazalo da je položaj mladih LGBT+ osoba zabrinjavajući, da podrška i razumevanje vršnjaka izostaju, kao i da nastavnici u osnovnim i srednjim školama nedovoljno vremena posvećuju temi LGBT+ zajednice na časovima.

KOMS je sproveo šestomesečni edukativni, aktivistički program u kojem je 15 mladih ljudi iz Sombora, Čačka, Kraljeva, Vrnjačke Banje i Vranja imalo priliku da u svojim lokalnim sredinama sprovede istraživanja koja se tiču položaja LGBT+ mladih.

„Na osnovu istraživanja, bilo je primetno odsustvo podrške Paradi ponosa, usvajanju Zakona o istopolnim zajednicama i prisutnost vršnjačkog nasilja prema LGBT+ mladima. Ono što je takodje bilo upečatljivo jeste nedovoljna informisanost o temi LGBT+ zajednice – što se najbolje vidi u podatku da gotovo 40 odsto ispitanih mladih iz Čačka misle da je predlogom Zakona o istopolnim zajednicama predvidjeno da bi osobe iz istopolne zajednice mogle da usvajaju decu“, navodi se u saopštenju KOMS-a.

Tim u Somboru istraživao je položaj LGBT+ mladih u obrazovnom sistemu u tom gradu, a više od polovine ispitanih profesora tvrdilo je da o LGBT+ zajednici ne razgovara sa svojim učenicima, dok 40 odsto profesora smatra da ta tema ne bi trebalo da bude zastupljena u formalnom obrazovanju.

U Čačku, više od polovine ispitanih mladih ne bi prihvatilo držanje za ruke istopolnih parova van „četiri zida“, dok skoro 70 odsto ispitanika uopšte ne podržava održavanje Parade ponosa a kao dominantan razlog za nedostatak podrške LGBT+ zajednici navode vredjanje religijskih uverenja i javnog morala.

U Kraljevu 35 odsto ispitanih mladih tvrdi da ne podržava LGBT+ zajednicu, dok trećina LBGT+ mladih u Kraljevu ima potpunu podršku prijatelja i porodice, a trećina od istih nema nikakvu podršku.

ČITAJTE:  Šta i prosečan Srbin treba da zna o trans osobama

Gotovo trećina mladih LGBT+ osoba iz Vrnjačke Banje koje su učestvovale u istraživanju, tvrde da su doživele nasilje zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

„U 40 odsto slučajeva, to nasilje je bilo fizičko, dok je 17 odsto njih doživelo seksualno nasilje. Nasilje se najčešće dešavalo u školama. U čak 50 odsto slučajeva kada je nasilje prijavljeno, reakcija nadležnih je izostala, dok je policija reagovala samo u 14 odsto slučajeva. Na kraju, više od polovine mladih ispitanika navelo je da se u Vrnjačkoj Banji ne osećaju bezbedno“, navodi se u istraživanju.

U Vranju su ispitivani nastavnici u osnovnim i srednjim školama, a polovina svih škola iz tog grada odbila je da učestvuje u istraživanju.

„Zabrinjavajuća je činjenica da skoro 70 odsto ispitanih nastavnika smatra da je homoseksualnost poremećaj – iako je ona zvanično uklonjena sa liste mentalnih poremećaja još 1973. godine. Takodje je zabrinjavajuća i činjenica da petina ispitanih nastavnika smatra da se učenici mogu sprečiti da postanu deo LGBT+ zajednice kvalitetnim vaspitno-obrazovnim programom“, dodaje se u istraživanju.

KOMS piše da je pored nepovoljne situacije koju su istraživanja pokazala, primetan i izuzetno spor napredak na polju poboljšanja položaja LGBT+ mladih u lokalnim sredinama u odnosu na one u Beogradu ili eventualno Novom Sadu.

Izvor: Danas


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.