Crna Gora: Organizovana obuku za matičare koji će venčavati LGBT parove


Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, koji stupa na snagu 15. jula u Crnoj Gori, počeće da se primenjuje sa zakašnjenjem.

Ipak, na seminaru koji su nedavno održale nevladine organizacije Kvir Montenegro, Spektra i Juventas, crnogorski matičari već su se upoznali sa tim kako će izgledati ceremonija sklapanja ovih partnerstava i kako bi oni trebalo da postupaju u toj prilici.

Na sklapanje partnerstva čeka dvadesetak parova.

Iako će početak primene Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola početi sa zakašnjenjem, jer nisu doneta podzakonska akta, matičarke i matičari iz više crnogorskih gradova nedavno su pohađali obuku na kojoj se edukovali o glavnim problemima koji se tiču LGBT zajednice i o tome kako će praksa sklapanja ovih partnerstava izgledati, pišu Vijesti.

– Od načina na koji će se obraćati, na koji način reći “Možete se poljubiti” ili, pošto je to ovamo “Možete poljubiti mladu”, malo je drugačije, a sve sa ciljem da svoj posao urade najkvalitetnije moguće do nekih ostalih stvari koje su njih zanimale u odnosu na specifičnosti same ceremonije, neke običaje koje imamo koji nisu standardni dio ceremonije, kao što su bidermajer i tako neke stvari – istakao je Danijel Kalezić iz NVO Kvir Montenegro.

ČITAJTE:  Andreju Obradoviću koji štrajkuje glađu ispred Skupštine pozlilo

Iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu Glavnog grada, koji će najverovatnije prvi početi sa primenom Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, poručuju da među matičarima nema predrasuda.

– Nema sumnje da će matičari postupati jednako, čak i sa posebnim senzibilitetom pri sprovođenju zaključenja partnerstva. Bilo kakvo negodovanje matičara u ovom procesu govorilo bi samo o određenom pojedincu i njegovoj homofobiji ili predrasudama oko LGBT osoba – kazao je Nikola Jočić iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu.

A zbog toga što nisu doneta podzakonska akta, LGBT zajednica ne može da koristi brojna prava koja imaju ostali građani.

– Mi nećemo moći da koristimo skoro nijedno pravo koje nam taj zakon daje zbog toga što još 26 zakona koji su povezani, a koji prepoznaju ta naša pojedinačna prava, nisu dopunjena i tim zakonima mi kao partneri nećemo biti prepoznati, što znači da u praksi, iako ćemo imati sklopljeno partnerstvo, mi nećemo moći da ostvarimo nijedno od tih prava – rekao je Kalezić.

ČITAJTE:  Tužioci štite policajce koji sprovode torturu

Na sklapanje partnerstva trenutno čeka dvadesetak parova, a najčešće je reč o državljanima Crne Gore koji su u vezi sa stranim državljanima koji zbog neposedovanja dokumenata ne mogu da u Crnoj Gori ostvare mnoga prava – od osiguranja do zaposlenja.

Podsetimo, i u Srbiji se govorilo o uvođenju Zakona o istopolnom partnerstvu, ali se od toga odustalo jer nacrt nije prihvaćen. Dok se kod nas pravi problem od toga što težimo da svi budemo jednaki, komšije Crnogorci su već sve sproveli u delo i time dokazali koliko su im svi građani države bez izuzetka bitni.

Trebalo bi da naučimo lekciju o toleranciji od ljudi u Crnoj Gori koji su ovom fantastičnom obukom poslali pozitivnu poruku celom Balkanu o tome da je konačno došlo vreme da poštujemo i cenimo jedni druge, iako smo različiti.

ČITAJTE:  Venčala se srpska aktivistkinja Dragana Todorović

Svako bi trebalo da ima jednaka prava i krajnje je vreme da to prihvatimo i počnemo da tretiramo sve ljude kao sebi ravne, a to ćemo postići samo ako tuđe potrebe uvažavamo jednako kao i svoje. I zato – bravo Crnogorci, skidamo vam kapu!

Izvor: Noizz


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.