Poverenica: Zakon je isti za sve, pa i za ministra Popovića


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je, povodom odbijanja ministra Nenada Popovića da postupi po njenoj preporuci i uputi izvinjenje LGBT populaciji, da je zakon jasan i da se jednako odnosi na sve građane Srbije, uključujući i ministra.

“S obzirom da teče zakonom utvrđeni rok za postupanje ministra Popovića po preporuci, poverenica navodi da neće davati nikakav komentar. Nakon isteka roka za postupanje po preporuci, dalje ćemo postupati u skladu sa zakonom utvrđenim ovlašćenjima”, navodi se u saopštenju.

Poverenica je dodala da će se u svom radu i dalje držati Ustava i zakona.

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović saopštio je ranije da ne želi da prihvati preporuku poverenice za ravnopravnost i izvini se LGBT zajednici, jer smatra da nije prekršio zakon niti ikoga uvredio.

ČITAJTE:  Hiljade na Paradi ponosa u Jerusalimu, na čelu porodice talaca zatočenih u Gazi

Ministar je na svom Tviter nalogu, povodom vesti “Roko ima dve mame, Ana dvojicu tata: Prva gej slikovnica osvaja region, u planu na srpskom”, napisao: “U trenutku kada se kao država borimo na sve načine da podržimo rađanje, iz Hrvatske nam uvoze gej slikovnice! To pod hitno treba zaustaviti! Moramo da stanemo na put onima koji žele da nas ubede da je u redu da Roko ima dve mame, a Ana dvojicu tata”.

U mišljenju koje je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti donela po pritužbi LGBT organizacija ocenjeno je da je Popović diskriminisao LGBT populaciju i naloženo mu je da u roku od 15 dana od prijema mišljenja objavi pismo izvinjenja LGBT populaciji, da se ubuduće suzdrži od davanja izjava, širenja ideja i stavova kojima se omalovažavaju pripadnici LGBT populacije i podržavaju predrasude prema marginalizovanim društvenim grupama.

ČITAJTE:  Ustavni sud Ugande potvrdio anti-gej zakon

Gej lezbejski info centar (GLIC) zatražio je od premijerke Ane Brnabić da izvrši pritisak na ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića da postupi po preporuci Poverenice za zaštitu ravnopravnosti i u zakonskom roku se izvini LGBT populaciji zbog diskriminatornog tvita.

Izvor: N1


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.