Posle 15 godina uhapšen saučesnik teškog zločina u Budvi


Kristijan Gondi iz Sente uhapšen po poternici Crne Gore zbog ubistva Klausa Dojčlendera, čije je telo raskomadano i bačeno u more kod Svetog Stefana.

Posle 15 godina izmicanja pravdi zbog ubistva Nemca Klausa Dojčlendera 7. februara 2005. u Budvi, Kristijan Gondi iz Sente uhapšen je u Srbiji po poternici Crne Gore. Kako je saopštio Interpol u Podgorici, Gondi je u odsustvu osuđen na 30 godina zatvora.

Pored njega, na istu kaznu, koju je potvrdio tamošnji Vrhovni sud, osuđen je i Rade Stošić, koji je već uveliko u zatvoru. Utvrđeno je da su Nemca usmrtili kao saučesnici iz koristoljublja. U sklapanju mozaika ovog ubistva, prepunog bizarnih detalja i neočekivanih obrta, učestvovalo je nekoliko država.

Telo nesrećnog Dojčlendera zločinci su raskomadali i bacili u more kod Svetog Stefana, da bi delovi posle izvesnog vremena bili nađeni čak kod hrvatskog ostrva Mljet. Deo dokaza protiv optuženih dobijen je veštačenjem nemačkih stručnjaka, a ubica je nađen, a zatim i uhapšen u Srbiji.

„Lociranju i hapšenju prethodila je zajednička istraga ciljanog traganja sprovedena od strane službenika Odseka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju u Sektoru kriminalističke policije i Odseka za ciljane potrage MUP-a Republike Srbije”, navodi se u saopštenju.

ČITAJTE:  Preminuo Đurica Stankov! Decenijama se borio sa HIV infekcijom i protiv stigmatizacije obolelih

Gondi je osuđen jer je u februaru 2005. godine u naselju Drobnići, koje pripada opštini Budva, zajedno sa saučesnikom ubio nemačkog državljanina. Prema navodima optužnice potvrđene presudom, Gondi je to uradio zbog 17.000 evra, a Stošić radi prisvajanja imovine Dojčlendera, stana od 105 kvadrata u naselju Drobnići, koji je bio uknjižen na ime Stošića.

Dogovorili su se da Stošić te večeri izađe iz stana. Tada je došao Gondi, a vrata mu je otvorio Dojčlender. Stošić je čuvao stražu, a Gondi je šipkom usmrtio Nemca, posle čega mu je sekirom otkinuo glavu i udove. Zatim su zajedno sve spakovali u najlonski džak.

Autom su se odvezli do Kraljičine plaže u naselju Sveti Stefan i u čamac ubacili delove tela mučki ubijenog čoveka. Isplovili su na otvoreno more i otarasili ih se na bezbednoj udaljenosti. Međutim, delovi leša ipak su nađeni, a trup Dojčlendera otkrila je hrvatska policija na stenovitoj obali Mljeta. Posle obdukcije dokazana je nasilna smrt.

Zanimljivo je da su prvom presudom iz jula 2013. godine okrivljeni bili oslobođeni krivice, jer je sud smatrao da se ne može utvrditi da je Dojčlender preminuo nasilnom smrću pošto su delovi tela bačeni more. Tada je obrazloženo da se optužnica zasniva isključivo na iskazu Stošića, koji je izjavio u policiji da ga je Gondi ucenjivao i zahtevao od njega da proda stan i ubije svog ljubavnika Dojčlendera sa kojim je živeo.

ČITAJTE:  Ruskinje kažnjene zbog ljubljenja u videu

Stošić je tvrdio da su Gondijeve pretnje postajale sve učestalije i da mu je govorio da će svima otkriti njegovu tajnu da je homoseksualac i da je u ljubavnoj vezi sa Dojčlenderom. Zbog toga je Stošić, kako je rekao, nevoljno pristao na zločin, ali je tvrdio da, dok se sve dešavalo, nije bio svestan šta radi.

Sud je u prvostepenom postupku najpre smatrao da taj iskaz nije potkrepljen dokazima i da bi morao da bude jasniji i potpuniji kako bi sud mogao da ga prihvati. Zaključeno je da je odbrana Stošića neuverljiva, pored ostalog i zbog toga što su svi u naselju već znali da je Stošić homoseksualac, mada o tome nisu pričali.

Zato je u tom postupku izrečena oslobađajuća presuda, ali je posle žalbe tužioca Apelacionom sudu, ova odluka ukinuta i naloženo je novo suđenje. U drugom postupku, sud je imao sasvim suprotno mišljenje – da je odbrana Stošića jasna i temeljna i da je potvrđena iskazima veštaka.

ČITAJTE:  “Srpsko nacionalno biće i druge priče” u knjižarama

Sud je zaključio da su optuženi počinili teško ubistvo iz koristoljublja, obrazloživši da je Stošić sve detaljno opisao u istrazi. To se, po oceni suda, podudara i sa zapisnikom sa uviđaja i nalazima veštačenja, kao i njihovom tvrdnjom da se leš s odsečenom glavom ne sreće kod prirodne smrti, već kod prikrivanja zločina.

Vrhovni sud stavio je 2017. godine tačku na ovaj zločin, potvrdom osuđujuće presude. U obrazloženju je navedeno da je obdukcijom utvrđena nasilna smrt koja je mogla nastupiti udarcem metalnom šipkom po glavi.

Taj sud je ukazao da se Stošićev iskaz podudara i sa nalazom Državnog zavoda za kriminalistiku pokrajine Vestfalen o podudarnosti tragova krvi Dojčlendera na komadu tekstila i na drvenoj nozi od kauča. U izveštaju nemačkih stručnjaka pisalo je, pored ostalog, da je verovatnoća da je Dojčlenderova krv nađena u Stošićevom stanu čak deset milijardi prema jedan.

Gondi će najverovatnije sada biti izručen Crnoj Gori kako bi odslužio kaznu. Da li će tražiti novo suđenje, jer na prvom nije bio prisutan, a zatim izneti još novih detalja ovog zločina, pokazaće vreme.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.