Pol potiče iz mozga?


Šta tačno definiše polni identitet? Naime, suštinska spoznaja “ko je osoba” – još nije jasna.

Naime, američka administracija razmatra da pol definiše kao nepromenljivo stanje određeno genitalijama koje imamo po rođenju.

Ova definicija je zasnovana na ideji koju su naučnici davno odbacili kao medicinski beznačajnu.

Polni identitet

Prema rečima doktora, endokrinologa Džošue Safera, nije utvrđeno koji sve biološki faktori objašnjavaju polni identitet. “Koliko mi u mejnstrim biološko-medicinskoj zajednici znamo u 2018. godini, je da to jeste povezano, da jeste biološko, da nije u potpunosti hormonalno i nismo identifikovali gene, pa ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je genetski”, navodi Safer.

Činjenica je da genetika igra ulogu. Sprovedena studija koja je obuhvatila blizance, pokazala je da, ukoliko je jedan od njih transrodan, vrlo je verovatno da će i drugi biti takav, posebno ako su u pitanju identični blizanci.

ČITAJTE:  Američki predsednički kandidati razlikuju se u stavovima o LGBTQ pravima

Stručnjaci smatraju i ističu da polni identitet potiče iz mozga, a ne iz tela. Međutim, oni još uvek ne razumeju koje sile utiču na mozak da oblikuje taj identitet. Naime, biti transrodan nije pitanje izbora, već sveprožimajuće osećanje da njihov pol nije onaj upisan na izvodu iz knjige rođenih.

Definisanje muškog i ženskog nije jednostavno kako se smatralo. Stručnjaci objašnjavaju da postoje osobe sa XY hromozomima, koji ih genetski čine muškarcima, ali koji izgledaju, ponašaju se i osećaju kao žene jer njihova tela ne mogu da reaguju na muške hromozome.

Drugi pak slučajevi pokazuju da se neke žene, koje su pre rođenja bile izložene visokom nivou testosterona, identifikuju sa muškarcima.

ČITAJTE:  Aljbin Kurti na čelu Parade ponosa u Prištini: Performans za zapadne partnere

Jedan od najupečatljivijih dokaza da je polni identitet povezan sa mozgom dolazi iz medicinskih izveštaja o ljudima rođenim pedesetih i šezdesetih sa urođenim manama na genitalijama. Naime, tada su lekari smatrali da je humano rešenje, kako bi sprečili izopštavanje dece iz društva, operacija, odnosno menjanje pola hirurškim putem.

Većina ovih beba, postale su devojčice, jer je takva operacija u to vreme, bila lakša. Stručnjaci su savetovali roditeljima da ih odgajaju kao devojčice.

Ideja se pokazala kao neuspešna. Odnosno, kako su deca sazrevala, mnogi su jasno znali da su muškarci. Studija sprovedena na 16 takve dece pokazala je da se više od polovine identifikovalo kao muškarci.

ČITAJTE:  Psihološkinja Jelena Zulević o nebinarnim osobama

Doktor Safer ističe da od svih informacija o polnom identitetu za medicinske stručnjake, studije ovih slučajeva najjači su dokaz da polni identitet ima duboko biološke korene.

Izvor: Edukacija.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.