Opasne i diskriminatorne prepopruke za izmene sadržaja iz udžbenika biologije


Organizacija za zaštitu prava LGBT+ osoba “Da se zna!” zatražila je večeras od nadležnih da formiraju novu komisiju za ocenu sadržaja udžbenika iz biologije za osmi razred, jer su prethodnu činile osobe koje, kako tvrde, i inače zagovaraju kršenje ljudskih prava LGBT+ osoba i nemaju elementarno poznavanje te materije.

Ta organizacija je u saopštenju navela da medju članovima radne grupe nije bilo nijednog biologa i nijedne žene, ali je zato bilo osoba koje su “poznate po govoru mržnje, diskriminaciji, homofobiji, transfobiji” i koje su se zalagale za zabranu održavanja ovogodišnjeg Evroprajda.

Zavod za unapredjivanje vaspitanja i obrazovanja je formirao radnu grupu koja se sastojala od profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu Slobodana Antonića i Jovana Mirića, profesora Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Zorana Avramovića, profesora Fakulteta političkih nauka Časlava Koprivice, profesora Učiteljskog fakulteta Uroša Šuvakovića i naučnog saradnika Instituta za evropske studije Miše Djurkovića.

ČITAJTE:  Biti gej u ukrajinskoj vojsci

“Nije u potpunosti jasno po kojim kriterijumima je ova komisija formirana, jer se u njoj nije nalazila nijedna žena, niti makar jedna osoba koja ima ekspertizu u oblasti biologije. Zahtevamo formiranje nove komisije, u kojoj će sedeti žene koje se bave pitanjima roda i rodne ravnopravnosti, kao i osobe sa stručnim znanjem iz biologije”, navela je organizacija “Da se zna!”.

Povod za osnivanje stručne komisije za procenu udžbenika bio je zahtev ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zavodu za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja u vezi sa “uočenim nedostacima” u udžbenicima za biologiju za osmi razred i lekcijama koje se bave biološkim osnovama pola i polnih karakteristika, kao i ponašanja i individualnog osećaja pripadnosti rodu.

ČITAJTE:  Gej mladić prekinuo štrajk glađu, nezadovoljan postupanjem policije

“Smatramo da je mišljenje komisije u najvećem delu izneto na način kojim se umanjuje značaj LGBT+ osoba i njihove egzistencije, i to kroz izbacivanje ključnih informacija, izostavljanje pojedinih definicija, delova teksta ili čak čitavih naslova. Kroz naš rad, svesni smo da ovo u krajnjoj instanci vodi ka diskriminaciji i nasilju prema LGBT+ osobama, koje je iz godine u godinu u porastu”, piše u saopštenju.

Kao izuzetno problematičan izdvojili su zahtev da se izbegne pominjanje interseks osoba zbog “bespotrebnog opterećivanja učenika novim pojmovima” i dodali da je obavezno osnovno obrazovanje upravo prostor u kome se stiču nova znanja i uče novi pojmovi.

“Pored toga, u izveštaju komisije smo prepoznali potpuni manjak znanja o ovim temama, koje je posebno vidljivo u odbijanju da se sintagma ‘pol upisan na rodjenju’ zameni sa ‘pol utvrdjen na rodjenju’, što je nedvosmisleno zanemarivanje interseks osoba, čiji pol najčešće nije ‘utvrdjen’ na rodjenju, već upravo ‘pripisan'”, navodi se u saopštenju.

ČITAJTE:  Žrtva policijske brutalnosti započela štrajk glađu

Dodali su da posebno opasnim i diskriminatornim ponašanjem smatraju delove teksta iz zaključaka komisije da se “pridaje prevelika pažnja manjinskim grupama” i ocenili da je krajnja implikacija toga da su teme koje se tiču LGBT+ osoba, ali i svih onih koji se opiru tradicionalnim rodnim ulogama, nevažne.

“Na to se nadovezuje i zahtev Komisije da se istopolna partnerstva uopšte ne spominju, sa argumentacijom da takva partnerstva nisu zakonom prepoznata, iako je Savet Evrope, čija je Srbija članica, zahtevao prepoznavanje i ovog oblika zajednice izmedju dve osobe”, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Novi magazin


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.