Transrodne osobe dolaze u boks i dobijaju svoju kategoriju


PREDSEDNIK čuvene bokserske organizacije VBC Mauricio Sulaiman saopštio je kako će od 2023. godine ova organizacija imati posebnu kategoriju u kojoj će se boriti transrodne osobe.

Transrodne osobe izazivale su prethodnih godina veliku pažnju širom sveta zbog učešća u takmičenjima nakon promene pola i mnogi su smatrali da njihovo boksovanje nije fer po druge takmičare.

Posebno se to odnosilo na ženske discipline u kojima su učešće uzimale devojke koje su nekada bile muškarci i imali su ogromnu fizičku nadmoć u odnosu na ostale takmičarke.

U svetu boksa neće biti takvih prelaza. Mauricio Sulaiman je odlučio da dopusti transrodnim osobama da uđu u ring, a u 2023. godini će dobiti sopstvenu kategoriju.

ČITAJTE:  Usvojen zakon koji olakšava promenu pola

– Obavićemo javni poziv onima koji su zainteresovani i postavićemo pravila. Verovatno ćemo napraviti ligu i neku vrstu turnira. Vreme je da tako nešto napravimo kako bismo uključili transrodne osobe u sve, a u isto vreme ćemo ih i zaštiti – rekao je Sulaiman za Telegrf i tvrdi kako neće dopustiti da se transrodne osobe bore protiv muškaraca ili žena.

– Lideri smo u ženskom boksu i opasno je da se muškarci bore protiv žena. To nikad neću dopustiti. U boksu se to nikad ne može desiti, čak ni nakon promene pola. Želim da sve bude transparentno. Duel žene koja je ranije bila muškarac protiv žene nikad neće biti dozvoljena, a ni ulazak žene koja je postala muškarac u mušku kategoriju. Napravićemo pravila kako bi transrodne osobe imale šansu da boksuju. Registracija počinje od nove godine i poziv je otvoren za sve. Ali, ponavljam, biće određena pravila i niko ko je bio muškarac se neće boriti protiv žene ili obrnuto – poručio je Sulaiman.

ČITAJTE:  Hongkong: Promena oznake pola u ličnim kartama

Svet boksa tako će krenuti u jednu sasvim novu eru, a Sulaiman je odlučio da ipak napravi jasne granice između transrodnih osoba i ostatka bokserske ekipe.

Videćemo kakav će odgovor javnosti i bokserskog sveta dobiti na ovu ideju prvi čovek VBC federacije koji će uskoro predstaviti i detaljan plan pravila za novu kategoriju.

On je prvi koji je odlučio da napravi ovako nešto i sigurno da će priče o njegovom potezu biti još dosta.

Izvor: Večernje novosti


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.