Novi šef Sirize – politički novajlija, bivši bankar, gej


Stefanos Kaselakis je Grcima do nedavno bio nepoznat. Sada je taj preduzetnik koji je živeo u SAD, postao šef levo-radikalne Sirize, koju namerava da reformiše i ponovo dovede na vlast.

Sa Sirizom nikada nije dosadno. Otkad je harizmatični Aleksis Cipras 2008. postao šef grčke „Koalicije radikalne levice“, ta stranka je prešla jedinstven put – obeležen pobedama, porazima i podelama. Siriza je prva i do sada jedina levo-radikalna stranka koja je bila na vlasti u nekoj evropskoj zemlji: od 2015. do 2019. Istina, u sred duboke dužničke krize u Grčkoj i u koaliciji sa desno populističkim „Nezavisnim Grcima“ (ANEL).

Nakon što je Siriza doživela dramatični poraz na parlamentarnim izborima u junu ove godine – pala je s 31 na 17 odsto – i nakon što je Cipras podneo ostavku, stranka je bila u stanju šoka i činilo se kao da je paralisana. Za Ciprasovog naslednika kandidovala su se četiri poznata člana stranke. Najviše izgleda davalo se Efi Ahcioglu, 38 godina staroj bivšoj ministarki rada.

Peti kandidat

A onda se krajem avgusta kao grom iz vedra neba pojavio i peti kandidat: Stefanos Kaselakis, nepoznat široj javnosti, star 35 godina, preduzetnik, Grk iz dijaspore koji je do pre samo nekoliko nedelja živeo u SAD. I homoseksualac. On je u roku od mesec dana i nakon dva glasanja uspeo da osvoji stranku: 56 odsto članova Sirize u nedelju (24. septembar) glasalo je za Kaselakisa. „Danas je pobedilo svetlo“, bile su njegove prve reči koje je uputio okupljenim stranačkim kolegama nakon pobede u noći s nedelje na ponedeljak.

ČITAJTE:  Đani Jovanović je jedan od najvećih LGBT aktivista u Nemačkoj

Kaselakis je frustriranim članovima stranke obećao da će izgraditi „široku demokratsku stranku koja će promeniti zemlju“. Izrazio je uverenje da može da pobedi konzervativnog premijera Kirjakosa Micotakisa na idućim izborima – a većina pristalica Sirize se nada da će to i ostvariti. „Stefanos, kreni, promeni sve, dovedi nas opet na vlast“, skandirali su ljudi okupljeni pred centralom stranke. A on im je uzvratio: „Nikada vas neću izdati.“

Jedinstvena procedura

Kako je Kaselakis, pojavivši se niotkuda, uspeo da se nametne stranci? Kao prvo, tu je izborna procedura. Svako ko se prijavi kao član stranke može da glasa u prvom krugu. To je u međuvremenu postalo uobičajeno i kod drugih grčkih stranaka. Socijaldemokrate iz PASOK-a bili su prvi koji su 2004. uveli tu praksu. Nakon toga je 2009. usledila konzervativna Nova demokratija, a Siriza je tu proceduru primenila tek u maju 2022. Prošle nedelje glasalo je 135.000 ljudi.

Kao drugo, Aleksis Cipras je omogućio pobedu Kaselakisa. Iako se bivši predsednik stranke ponašao apsolutno neutralno, mnoge pristalice Sirize bile su čvrsto uverene da bi njihov voljeni Aleksis bio za autsajdera Kaselakisa.

ČITAJTE:  Češka odobrila istopolne zajednice, ali odbacila da ozakoni istopolne brakove

Moderna predizborna kampanja

A tu je i treći razlog: Stefanos Kaselakis predstavlja nešto novo. Za njegove birače on je otelotvorenje nada da će pobediti Micotakisa i opet dovesti Sirizu na vlast. Istina, ne više kao stranku radikalne levice, nego kao stranku progresivnog centra.

I četvrto: Kaselakis je vodio veoma modernu i efikasnu predizbornu kampanju na društvenim mrežama. U tome su mu poprilično pomogli njegov izgled i karizma: mlad je, visok i zgodan, njegov osmeh deluje nevino i – on gleda ljudima pravo u oči.

Osim toga, Kaselakis ima zanimljivu biografiju: studirao je Međunarodne odnose i finansije na uglednom američkom Univerzitetu Pensilvanija. Divi se američkim Demokratama i pomagao je kao volonter u predizbornoj kampanji Džozefa Bajdena. Radio je u Goldman Saksu, a kasnije je osnovao brodarsko preduzeće. To je biografija koja doduše nije baš cenjena kod tradicionalne levice u Grčkoj, ali možda odgovara težnji Sirize da se pretvori u stranku progresivnog centra.

U trendu

Proteklih nedelja Stefanos Kaselakis bio je sveprisutan u grčkim medijima – kao kandidat, a još više kao svojevrsna zvezda: Kaselakis pomaže u narodnoj kuhinji humanitarne organizacije „Alos Antropos“ u poplavljenim područjima u Kardisi. Kaselakis u izgoreloj šumi u Evrosu. Kaselakis izlazi iz gimnastičke sale. Kaselakis u šetnji sa svojim psom.

Medijska pomama išla je toliko daleko da su u TV-emisije pozivani čak i njegovi rođaci – njegovi brat i otac, majka njegovog američkog životnog partnera, dalja rodbina sa Krita, pa čak i navodna baka koja se kasnije ispostavila kao lažna. Govorilo se o „fenomenu Kaselakis“, a on je odgovarao: „Ja nisam fenomen, ja sam glas društva.“

ČITAJTE:  Gana: Usvojen zakon kojim je identifikovanje kao LGBT+ nezakonito

Kršenje tabua

Stefanos Kaselakis je istovremeno prekršio jedan tabu. S hrabrošću koja je retka u Grčkoj ispričao je da je homoseksualac i da u SAD živi u životnom partnerstvu. Nakon proglašenja izbornih rezultata Kaselakis se javno zahvalio svom partneru Tajleru Mekbetu.

Veći deo grčkog društva i veliki deo medija su mačistički i homofobni. To se pokazalo i prošlih nedelja. Za vreme stranačke predizborne kampanje u medijima i na društvenim mrežama bilo je više homofobnih napada na Kaselakisa i ružnih seksističkih napada na njegovu protivkandidatkinju Efi Ahcioglu.

Izborni pobednik sada se nalazi pred nekoliko izazova. Kaselakis mora da reformiše stranku i pri tom da spreči moguće podele. On mora da se dokaže u grčkoj politici i ne sme da razočara svoje pristalice. A osim toga on ima i jedan ozbiljan problem: on je, doduše, predsednik najveće opozicione stranke, ali do idućih parlamentarnih izbora 2027. nema mesto, pa time ni glas u grčkom parlamentu.

Njegov prethodnik Aleksis Cipras poželeo mu je kratko, ali iskreno ono što mu je potrebno da savlada sve te izazove: „Mnogo sreće.“

Izvor: Deutsche Welle


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.