Podneta prijava protiv nastavnika iz Negotina zbog homofobije


Udruženje “Da se zna” podnelo je dve prijave protiv nastavnika Darka Adamova koji predaje istoriju u tri škole u Negotinu i koji, kako navode, svojim stavovima jasno podstiče mržnju, netrpeljivost i nasilje prema LGBT+ osobama, a naročito LGBT+ učenicama i učenicima.

“Obaveštavamo javnost da smo protiv nastavnika Darka Adamova koji predaje istoriju u tri škole u Negotinu, podneli dve prijave – zahtev za pokretanje disciplinskog postupka u sve tri škole i pritužbu povereniku za zaštitu ravnopravnosti, zbog kršenja Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o zabrani diskriminacije, “navode u saopštenju.

Kako se navodi, nastavnik Darko Adamov je na društvenim mrežama objavio snimak u kojem govori o lekciji o LGBT+ pokretu koja se nalazi u udžbeniku istorije za 8. razred osnovne škole izdavačke kuće “Klett”.

ČITAJTE:  Za ubistvo petoro ljudi u gej klubu u SAD osuđen na 55 doživotnih robija i još 190 godina zatvora

“Na snimku, nastavnik Adamov potpuno pristrasno, nenaučno i suprotno zakonu, govori o tome kako on učenike i učenice na svojim časovima uči o LGBT+ pokretu, odnosno lekciji iz udžbenika iz istorije koja se bavi ovim pitanjem, pa kaže:“ LGBT lobi su plaćene organizacije NATO pakta. Sastoje se od profesionalnih paradera koji imaju silan keš i koji organizovano idu po prestonicama gde krkaju, to se jede i pije, za njih je to uživancija, danima vrše svoje bahanalije…” Sve do kraja snimka, u istom maniru, govori o LGBT+ pokretu”.

“Ovakvi stavovi Adamova, jasno podstiču mržnju, netrpeljivost i nasilje prema LGBT+ osobama, a naročito LGBT+ učenicama i učenicima. Nedopustivo je da u nastavi u školi radi neko ko otvoreno širi mržnju prema jednoj manjinskog grupi, a posebno je opasno to što širenje takvog govora posledično dovodi do porasta nasilja nad LGBT+ osobama, što smo videli i u ranijim slučajevima”.

ČITAJTE:  Gej mladić koji je pretrpeo policijsku torturu počeo štrajk glađu

“Detaljno ćemo pratiti ishode postupaka koje smo podneli protiv Adamova i blagovremeno ćemo obaveštavati medije, navodi na kraju saopštenja Udruženje “Da se zna”.

Izvor: Telegraf.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.