Svetska banka: Ekonomija Srbije bi ojačala inkluzijom LGBT osoba


Politike usmerene na jačanje društvenog uključivanja lezbijki, homoseksualaca, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih (LGBT) osoba mogle bi da pomognu u izgradnji pravednijih i ravnopravnijih društava i da budu od koristi privredama Srbije i Severne Makedonije, navodi se u novim izveštajima Svetske banke (SB).

Ekonomija Srbije bi uključivanjem LGBT osoba dobila dodatnih 293 miliona dolara godišnje, a privreda Severne Makedonije 64 miliona dolara.

Prema procenama Svetske banke, godišnji bruto domaći proizvod (BDP) Srbije i Severne Makedonije povećao bi se u proseku za 0,6 odsto ukoliko bi se smanjile prepreke za ulazak na tržište rada za LGBT osobe koje se suočavaju sa diskriminacijom zbog svoje seksualne orijentacije, rodnog identiteta i izražavanja i polnih karakteristika.

ČITAJTE:  Premijer Grčke i 175 poslanika isključeni iz crkve zbog zakona

„Inkluzija je od suštinskog značaja za ostvarivanje punog razvojnog potencijala zemalja. Pristup osnovnim uslugama i tržištima i mogućnost za dostojanstveni život su kamen temeljac uspešnog i održivog razvoja”, rekla je direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Šaoćing Ju.

Prema njenim rečima, ovo istraživanje pokazuje da inkluzija LGBT osoba nije samo „prava stvar koju treba uraditi”, već i osnov za stabilnu ekonomiju.

Srbija i Severna Makedonija su uvele važne reforme koje štite prava LGBT osoba, ali one se i dalje suočavaju sa diskriminacijom i isključivanjem, navodi se u izveštajima SB.

U Srbiji je i dalje verovatnije da će LGBT osobe biti u ekonomski nepovoljnijem položaju od opšte populacije, a jedna od sedam LGBT osoba u Severnoj Makedoniji i dalje se suočava sa diskriminacijom na radnom mestu u smislu zapošljavanja, otpuštanja i profesionalnog napredovanja.

ČITAJTE:  Mađarska saopštila da neće promeniti politiku prema LGBTQ i azilantima

„Izveštaji pokazuju da smanjenje stigmatizacije i iskustava sa disklriminacijom LGBTI osoba može da ima značajan pozitivan uticaj na ekonomiju”, navodi globalni savetnik Svetske banke za seksualnu orijentaciju i rodni identitet Klifton Kortez.

On smatra da ostvarivanje ovih ciljeva zahteva sprovođenje postojeće pravne zaštite od diskriminacije, kao i „dalje jačanje pravne zaštite za LGBT osobe u oblastima kao što su obrazovanje, zapošljavanje i zdravstvo”.

U izveštajima SB se napominje da jačanje inkluzije LGBT osoba zahteva sprovođenje ključnih reformi koje su dogovorene kao deo procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

Potrebno je više napora i daljih istraživanja kako bi se smanjio jaz u podacima o iskustvu LGBT osoba u različitim domenima, tvrde autori izveštaja.

ČITAJTE:  Održan protest zbog policijske brutalnosti nad LGBT osobama

Efikasnija primena postojećih zakona bi mogla da bolje zaštititi prava LGBT osoba na tržištu rada sa ciljem privlačenja i zadržavanja najvećih talenata na inkluzivan način, zaključuje se u izveštaju, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.