„Na drugi pogled” Austrijskog kulturnog foruma


Branka je narodna pevačica i prihvata je različita publika. U baru u kom nastupa okupljaju se radnici i akademici, politički različito opredeljene meraklije – od levice do desnice, od homofoba do LGBT populacije. Uz Branku je i Vladica devojka naprednih shvatanja, odrasla u Švedskoj. Ona probija tabue i često je meta predrasuda. Njih dve, naizgled potpuno različite, zajedno se predstavljaju na sceni, ostavljajući utisak iskrenog sestrinstva i osnažujući ljude u svom okruženju.

To je siže video instalacije „Štimung” koju su uradile umetnice Ivana Ivković i Marina Marković. Njihov program postavljen je onlajn na platformi Austrijskog kulturnog foruma „Na drugi pogled” gde je izloženo po 10 radova vizuelnih umetnika iz Srbije i Austrije. Autorke kažu da je spoj Branke i Vladice atipičan, ali autentičan.

ČITAJTE:  Promocija stripa “Dosta je sa ćutanjem” na Sajmu knjiga

– Međusobno razumevanje i podrška koju razmenjuju dve žene na sceni, ali i van nje, inspiriše i oslobađa, otvarajući prostor slobode gde je sa jasnom porukom nastao naš rad – ističu Ivana i Marina.

Na platformi je postavljena i instalacija „Sve moguće” Hane Štipl iz Austrije. Ona je u novinama i na internetu od 2005. godine prikupljala oglase Srpkinja i Austrijanki.

– Pogled na ove oglase otkriva nasilje masovnog oglašavanja. U pitanju je nuđenje samoeksploatacije. Postoji životna priča iza svakog od ovih oglasa, sa svim nesigurnostima i identitetskim promenama – istakla je autorka.

Dela ovih umetnica izabrana su na konkursu za radove koji ukazuju na koji način evropska društva posmatraju sebe i druge, kao i one kako se prevazilaze predrasude koje Austrijanci i Srbi imaju jedni o drugima uprkos, ili upravo zbog bliskih istorijskih odnosa. Pokretanjem onlajn platforme obeležava se 20 godina od osnivanja Austrijskog kulturnog foruma Beograd i 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Austrije i Srbije.

ČITAJTE:  Podneta prijava protiv nastavnika iz Negotina zbog homofobije

Marina Marković završila je studije slikarstva na FLU gde je na doktorskim studijama iz oblasti novih medija. Ivana Ivković stekla je međunarodno priznanje uglavnom problematizujući neslavne klasične uloge između žena i muškaraca u svojim crtežima i performansima.

Hana Štipl studirala je filozofiju, istoriju umetnosti i slikarstvo na bečkom Univerzitetu primenjenih umetnosti. Doktorirala je u oblasti teorije pejzaža.

Izvor: Politika


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.