Modni trendovi koji će definisati 2021.

Pronalazeći inspiraciju u snažnom uplivu street style-a putem društvenih mreža u modnu svest novog doba, te i značajno izmenjenoj dinamici svakodnevice, dizajneri su postavili dobru osnovu modnim trendovima za 2021. godinu. Bilo da ste u okolnostima nametnutom sweatpants-stilu godine iza nas prepoznali svoju zonu komfora, ili ste željni prilika za modni izražaj, čini se da ove godine nećete biti  razočarani. U tekstu koji sledi pročitajte više o must-have komadima i vodećim trendovima koji će obeležiti sledeću sezonu i pronađite one koji se najbolje uklapaju sa stilom koji negujete.

Budućnost visokog struka

Visoki struk je nesumnjivo bio važan momenat pri oblikovanju modnih aktuelnosti u toku prethodne godine. Sporadične najave povratka plitkih pantalona na modnu scenu, kao i ostalih trendova iz 2000-tih, nailaze na burne reakcije publike, koja mahom ne čezne previše za početkom veka. Mnogi će, prema tome, odahnuti sa spoznajom da nas pantalone sa visokim strukom ne napuštaju ni ove sezone. Šta više, očekuje se da će benefite ovog trenda, koji je uglavnom uticao na žensku modu, prigrliti i muški deo populacije. Na ovom polju će prednjačiti uticaj mode pedesetih i šezdesetih godina.

Povratak trenerke

Kada je buđenje minulih modnih trendova u pitanju, proteklih sezona smo radije odobravali modu devedesetih no onu koja je usledila u narednoj deceniji. Jedan hit dvehiljaditih se, međutim, na velika vrata vratio ove sezone. Upoznajte iznova trenerke u kompletu. Povratak ovog modnog rešenja je sasvim logičan. S jedne strane, jasno odgovara novom stilu života koji nam je nametnut pandemijom virusa, a sa druge strane trenerka ove godine postaje simbol body neutrality pokreta. Trenerka u kompletu postaje izraz novog koncepta koji stavlja fokus na funkcionalnost tela napram estetike, dok sa druge strane gotovo paradoksalno dobro izgleda.

Ležerno i nude

Trend koji takođe možemo povezati sa opštom modnom atmosferom 2020. godine (ali ne nužno, jer je bio prisutan i ranije), a koji će naići na odobravanje i u 2021. su  ležerniji krojevi i casual modeli. Oversized džemperi, široke bluze i uvek moderni duksevi, pod ruku sa udobnim materijalima, jesu nešto što će pratiti modnu scenu i u toku predstojeće sezone. Na izvestan način u skladu sa time jesu i nude nijanse, koje su jednako dobar izbor kako u casual, tako i u elegantnijim kombinacijama.

Sav taj neon

Postavlja se pitanje odnosa nove sezone prema neonskim i uopšte jarkim bojama. Smelost ne izlazi iz mode, te će glasnije nijanse svakako biti prisutne kod domaćih brendova i ove godine. Sa druge strane, pitanje koliko je investiranje u ovakve komade unosno. Naime, za razliku od floralnih printova koji beleže oscilacije u aktuelnosti ali održavaju relevantnost, neonske boje nakon povremenih uspona imaju tendenciju da potpuno izostanu sa modne scene na neko vreme. Godina 2021. je prigrlila neonske nijanse, te ih oni koji žele da budu u toku sa aktuelnostima ipak neće zaobilaziti u buticima. Popularnost ovih boja uglavnom se vezuje za proleće, te ukoliko želite da na ovaj način osmelite svoje odevne kombinacije, imajte to na umu.

Desiće se i pink

Interesantna pretpostavka u vezi sa izborom boja 2021. je pink. Govorimo o pomenutim neonskim nijansama, kao i bubblegum pink komadima. Proleće 2021. će načiniti mali modni preokret kroz pink aksesoare, predmete od pink svile i pantalone u ovoj boji. Ovakva dešavanja na planu boja (istovremeno prisustvo jarkih boja i nude nijansi) potvrđuju da nova sezona odgovara i onima koji žele da ostanu ušuškani i elegantno neutralni, kao i onima koji su željni fashion buke.

Flatforms & Shackets

Modni hibridi, koji će ove godine uspešno upotpunjavati odevne kombinacije, skrojeni su u duhu ujedinjenja udobnosti i stila. Takozvane flatforme svoju inicijalnu popularnost duguju osamdesetim i devedesetim godinama prošlog veka. One predstavljaju odličan način da vizuelno izdužite noge, a ne oprostite se od udobnosti. S druge strane, šaket (koji objašnjavamo kao hibrid košulje i jakne) je u toku prošle godine isplivao na površinu kao dodir grunge stila modnim kombinacijama. Godina 2021. se nije odrekla ovih rešenja za sve one koji žele da učine svoj stil upečatljivim, a pridaju značaj funkcionalnosti odeće.

Bucket šeširi ili ipak ne?

Aksesoar koji je prošle godine iznova zakucao na vrata modne scene i zapravo je rado dočekan je bucket šešir. S jedne strane, retki su oni koji ne vide njegov doprinos ukupnom stilu kada ga Rihanna nosi, ali sa druge strane je sasvim u redu zapitati se kojim modnim kombinacijama ovaj komad zapravo laska. Ne možemo reći da je 2021. zatvorila vrata pred ribolovačkim šeširom, šta više, ali možemo savetovati da razmislite dva puta pre nego što ga uključite u svoj outfit.

Godina u koju smo zagazili je na planu modnih trendova prati kolektivno raspoloženje na globalnom planu. Upravo kao i mi sami, željna je života. Zbog toga je dinamična, raznolika, ali nas ne požuruje. Ne teži da nas zaprepasti modnim inovacijama, već da odgovori na naše potrebe na planu estetike i fukncionalnosti. Pre svega oslušnite sebe i svoj lični osećaj za lepo, a onda se zabavite rešenjima koja ona nudi.

Piše: Velibor Zivkoff

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.