„Ljubavna priča” u KPGT-u


Kazalište, pozorište, gledališče, teatar je, u okviru svoje 42. sezone, dočekalo još jednu premijeru – predstava „Ljubavna priča” u režiji Ljubiše Ristića i po tekstu Puriše Đorđevića odigrana je u punom foajeu i kamernoj atmosferi. Ideja predstave jeste homoseksualnost jednog činovnika u doba komunizma i njegova pozicija u društvu nakon priznanja i odbijanja posla u Vašingtonu.

Mnogočlani ansambl činili su Đorđe Galić, Uroš Novović, Ana Kostovska, Stanko Bogojević, Aleksandra Anđelković, Stefan Milivojević, Marko Topolovački, Luka Pavlović i drugi. Za muziku su bile zadužene Ana Milosavljević i Eldar Zubčević, a kostime je osmislila Zdravka Kulier. Tako predstava počinje izlaskom devojke obučene u hipi haljinu koja, osvetljena samo svetlom telefona koji drži, peva numeru „Mercedes-Benc” Dženis Džoplin.

ČITAJTE:  Film Queer sa Danijelom Krejgom premijerno u Veneciji

Pesme različitog tipa i dramski segmenti smenjivali su se nepredvidivim tokom. Glumci su izlazili na scenu prolazeći iza i oko nje, između gledalaca… Svetla reflektora palila su se i gasila, ponekad bivala samo crvena, a više puta i zamenjivana slabim svetlom otvorenog frižidera u uglu.

Ono što karakteriše „Ljubavnu priču” jeste česta sinhronizovanost više glasova, nabrajanje filmova snimljenih šezdesetih, kao i razgolićenost nekoliko glumaca… Posle pauze, prilikom koje je publika napustila foaje, na sceni su bile dve ovce, glumci rasprostrli zemlju, a sve to radi dočaravanja seoske atmosfere u kojoj se glavni lik Marko našao, sklonjen po službenoj dužnosti.

Izvor: Politika


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.