LGBT udruženje “Da se zna” protiv Ace Lukasa


“U januaru 2018.godine je Aleksandar Vuksanović gostovao u emisiji “Ćirilica” na “Happy” televiziji , kada je izjavio niz uvredljivih komentara koje je uputio svim LGBT+ osobama. Tada je izjavio: “Gde su ugrožena njihova prava? Oni su iznad nas, bre! Gde im piše da kada idu da traže posao da li si peder? Ne pita ga niko, šta je onda ugroženo kod njega, bre? Mozak!”. Zatim je svoju sagovornicu Jelenu Karleušu upitao: “Šta ih ti braniš, kada si ti normalna?” implicirajući na to da je svako, ko je drugačije seksualne orijentacije od hetero, nenormalan”, navode iz organizacije “Da se Zna”.

Vuksanovićeva izjava je po mišljenju Udruženja Da se zna! povredila dostojanstvo LGBT+ osoba, samim tim je podneta pritužba Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv istog. Po njegovim rečima su LGBT+ osobe nenormalne, seksualni odnos između dva muškarca je nešto gore od ubistva i mozak im je ugrožen, dodaju oni.

Obrazloženje objavljeno na njihovom sajtu prenosimo u celosti.

“Udruženje Da se zna! je 26.januara podnelo pritužbu protiv Aleksandra Vuksanovića Poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

U februaru 2018.godine Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je obavestila Udruženje Da se zna! da je podigla krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vuksanovića, zbog osnovane sumnje da je A. Vuksanović izvršio krivično delo.

U januaru 2019. godine, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je dopisom obavestila Udruženje Da se zna! da je krivična prijava odbačena i da se u decembru 2018.godine povodom odbacivanja krivične prijave protiv Aleksandra Vuksanovića predstavkom obratila Republičkom javnom tužilaštvu, koje je istu prosledilo nadležnom javnom tužilaštvu.

Naime, prema podacima koji su bili dostavljeni Udruženju Da se zna!, mišljenje nadležnog javnog tužilaštva je bilo da, za izvršenje krivičnog dela koje se Vuksanoviću stavlja na teret, je potreban umišljaj, što se u konkretnom slučaju nije moglo dokazati. Nadležno javno tužilaštvo je imalo stav da su Vuksanovićeve izjave imale za cilj da podignu gledanost šou programa, samim tim da je problematično ponašanje moglo biti sprečeno od strane voditelja ili emitera, te se u konkretnom slučaju ne radi o krivičnom delu koje se mora procesuirati po službenoj dužnosti. Udruženje Da se zna! je u nekoliko navrata upućivalo dopis nadležnom tužilaštvu i Poverenici, međutim, krivična prijava je odbačena nakon više od dve godine.

ČITAJTE:  Karleuša: Apelujem na Vučića da usvoji Zakon o istopolnim zajednicama

Stručnoj javnosti ostavljamo na uvid razloge o odbacivanju ove krivične prijave , s tim da analizom podataka zaključujemo da je od podnošenja krivične prijave do odbacivanja iste prošlo deset meseci, iako su legitimni dokazi bili javno dostupni i da se postupajući tužilac sa istim mogao upoznati bez bilo kakvih teškoća.”

Izvor: Nova.rs


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.