Džoana Rouling zbog transfobije vraća nagradu za ljudska prava


Britanska književnica Džoana Rouling, svetski poznata po romanima o čarobnjaku Hariju Poteru, izjavila je da će vratiti nagradu organizaciji za ljudska prava povezanoj sa porodicom Kenedi pošto je predsednica te organizacije kritikovala njene komentare o pitanjima transrodnih osoba.

Odluka ove spisateljice usledila je pošto je predsednica fondacije “Robert F. Kenedi” za ljudska prava Keri Kenedi izrazila “duboko razočarenje” komentarima Džoane Rouling.

“U saopštenju (Keri Kenedi) se netačno navodi da sam transfobična osoba, i da sam odgovorna za nanošenje štete transrodnim osobama. Kao dugogodišnja donatorka dobrotvornim organizacijama zajednice LGBT koja podržava njihovo pravo da žive bez progona, apsolutno odbijam optužbe da mrzim transrodne osobe ili da im želim zlo, ili da je zalaganje za ženska prava pogrešno, diskriminatorski ili da podstičem nasilje transrodnoj zajednici”, navela je spisateljica.

Džoana Rouling je u junu u seriji poruka na Tviteru podržala prava transrodnih osoba, ali je dodala da ne veruje u koncept “brisanja biološkog pola”. Dodala je da odbija da se pridruži pokretu koji želi da “ponizi” ženu “u političkom i biološkom smislu”.

Keri Kenedi je posle tih tvitova saopštila da je duboko razočarana što je spisateljica “odlučila da iskoristi svoje izuzetne darove za pisanje da bi umanjila identitet transrodnih osoba, podrivajući valjanost i integritet čitave transrodne zajednice, koja nesrazmerno pati od nasilja, diskriminacije i uznemiravanja”.

Organizacija je u decembru dodelila nagradu Džoani Rouling jer je otvorila fondaciju za pomoć deci bez roditelja.

Izvor: 021.rs


ČITAJTE:  Srbija od sada priznaje promene pola obavljene u inostranstvu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.