Beldocs 2020: Filmovi koje ne smete propustiti


U okviru 13. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji će se ove godine održati od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i onlajn, biće prikazano više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija. Izdvajamo vam 5 dokumentaraca koje ne smete propustiti.

XY Čelzi (XY CHELSEA) – Selekcija I kao Integritet
Tim Travers Hawkins — VB — 2019 — 92′

XY Čelsi prati Čelsi Mening u trenutku kada izlazi iz zatvora posle sedam godina i započinje novi život, dok se istovremeno suočava sa dalekosežnim posledicama svoje prošlosti – istorijskim odavanjem poverljivih informacija koje je dovelo do njene zatvorske kazne, nenamerno stečenom slavom koju je stekla kao jedan od najozloglašenijih uzbunjivača na svetu, i prolazi tranziciju u ženu kakvu je oduvek znala da jeste.

ČITAJTE:  Dokumentarac „Topli fim“ Dragana Jovićevića premijerno u Solunu

Kaningem (Cunningham) – Selekcija Intermisija
Alla Kovgan — Francuska-Nemačka-SAD — 2019 — 93′

Godine 2019. obeležava se stogodišnjica od rođenja legendarnog američkog koreografa Mersa Kaningema. Ovaj poetični film prati Mersovu umetničku evoluciju tokom tri decenije rizika i otkrića (1944–1970), od njegovih ranih godina kao plesača početnika u posleratnom Njujorku, pa sve do njegovog uspona do statusa jednog od najvećih i najuticajnijih vizionara koreografije u celom svetu. 3D tehnologija povezuje Mersove filozofije i priče, stvarajući visceralno putovanje u svet slavnog koreografa.

Morski konjic (Seahorse) – Selekcija Udarni termin
Jeanie Finlay — VB — 2019 — 91′

Fredi ima 30 godina i žudi za osnivanjem porodice, ali za njega ta obična želja dolazi sa jedinstvenim izazovima. On je gej, transrodni muškarac. Odluku da rodi svoje dete doneo je nakon više godina razmišljanja, ali ništa ga nije moglo pripremiti za stvarnost trudnoće, kao fizičkog iskustva i iskustva koje dovodi u pitanje osnovno društveno razumevanje roda, roditeljstva i porodice. Vrlo brzo shvata da ono što se njemu čini pragmatičnim, drugima deluje duboko zbunjujuće i konfrontativno; to nije bilo deo njegovog plana.

ČITAJTE:  MUP se oglasio povodom slučaja torture

Fatalna Nomi (You Don’t Nomi) – Selekcija Udarni termin
Jeffrey McHale — SAD — 2019 — 92′

Kada je 1995. godine prvi put prikazan film Showgirls, ovaj pohotljivi i za mlađe od 17 godina zabranjeni pogled Pola Verhovena na plesačice iz Vegasa bio je dočekan gotovo univerzalnim podsmehom od strane kritičara i publike. Ali u decenijama koje su od tada prošle, film je inspirisao sve veću zajednicu obožavalaca i pasioniraniju raspravu o njegovom kvalitetu, umetničkoj nameri i porukama o polu i rodu. Vođen horom filmskih kritičara, teoretičara i žestokih poklonika, dokumentarni film Jeffreyja McHalea istražuje nasleđe i šire implikacije filma Showgirls.

Pahoki (Pahokee) – Međunarodna takmičarska selekcija
Ivete Lucas, Patrick Bresnan — SAD — 2019 — 112′

ČITAJTE:  Kristen Stjuart o Sumraku: "To je tako gej film"

Ivet Lukas i Patrik Bresnan slikaju detaljan i zadivljujući portret Pahokija, ruralnog gradića u Everglejdsu, na Floridi. Budući da su veoma bliska zajednica, stanovnici Pahokija hvataju se ukoštac s krhkim finansijskim situacijama i neizvesnom budućnošću. Od sportskih događaja do školskih takmičenja u lepoti, filmadžije istražuju društvene rituale zajednice i načine na koje se prikazuju rod i identitet, dok se stvaraju nove priče. Pahoki je moćan portret zaboravljene Amerike, odsutne iz trenutnog političkog diskursa.

Više informacija o programu, satnicama i lokaciji možete naći na sajtu https://www.beldocs.rs/filmovi/.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.