Indonezija: Univerzitet ne prima LGBT studente


Univerzitet iz Indonezije traži od budućih studenata da se pre upisa izjasne kako nisu pripadnici LGBT populacije.

Univerzitet Andalas (Unand) u Padangu postao je meta kritika jer je na svojoj zvaničnoj internet stranici tražio od potencijalnih studenata da se izjasne kako sebe ne identifikuju kao pripadnike LGBT populacije.

Ova stranica je prošle nedelje uklonjena, ali ne zbog pritiska javnosti. Dekan Tafdil Husni kaže kako oni i dalje ne primaju LGBT studente.

„Stranicu smo uklonili jer je nepotpuna“, kazao je on u intervjuu. „Nakon što je doradimo vratićemo je kao vodič za nove studente. Ako ljudi ne potpišu ovaj upitnik onda ne mogu biti primljeni na Univerzitet.“

Husni je kazao i kako je Unand državni univerzitet i da zato može odbiti LGBT učenike zbog religijskih razloga. Indonezija je većinski muslimanska zemlja.

On je, takođe, dodao kako bi LGBT studenti, ako bi nekako i prošli kroz proces prijema, mogli da izvrše loš uticaj na ostale učenike.

Međutim, prema tvrdnjama Instituta za pravnu pomoć iz Padanga odluka Univerziteta da ne primaju LGBT studente je neustavna. Indonezijski ustav sadrži anti-diskriminacione odredbe koje zabranjuju diskriminaciju na osnovu seksualnog ili rodnog identiteta.

Izvor: GayStarNews


ČITAJTE:  Tolerancija na udaru brige za tradiciju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.